Žamberk: Výrobce lokomotiv CZ LOKO otevřel laserové centrum

14.12.2015 13:18

Řezací laserové centrum v Žamberku slavnostně uvedla do provozu společnost CZ LOKO, a.s., která je největším výrobcem motorových lokomotiv v zemi.

Žamberk: Výrobce lokomotiv CZ LOKO otevřel laserové centrum
Foto: wikipedia
Popisek: Žamberk.

Toto plně automatické pracoviště se podílí na výrobě kabin, kapot, pneubloků, chladičů, nádrží a dalších kovových komponent lokomotiv a speciálních traťových vozidel. Laserové centrum je vybaveno řezacím strojem Fiber Laser FCL 4020 pro řezání z kovových desek o rozměru 2 x 4 metry. Stroj je vybaven lineárními pohony a optickým vláknem pro řezání oceli o síle až 20 mm, nerezové oceli, hliníku, mědi, mosazi a pozinku.

„Vybudovali jsme pracoviště s nejmodernější technologií, které zrychlí výrobu a zvýší kvalitu našich kolejových vozidel. Díky investici bezmála 14 milionů korun je nyní výroba efektivnější a navíc se značně zlepšilo pracovní prostředí pro naše zaměstnance. Dokonalá přesnost výpalků usnadní následné výrobní operace – ohýbání, sváření, broušení a lakování,“ uvedl Josef Bárta, předseda představenstva a generální ředitel CZ LOKO.

„Mám upřímnou radost, když se firmám v našem městě daří, zvlášť když je to česká firma. Každá pracovní příležitost přinese městu vyšší bonitu a tady vidíme moderní a čisté pracoviště pro vysoce kvalifikované techniky a programátory. Přeji si, aby úspěch českých lokomotiv CZ LOKO stále rostl a s ním se rozšiřovala i pracoviště, jako je toto,“ řekl přítomným hostům starosta města Žamberk Jiří Dytrt při slavnostní zahájení.

Řezací centrum společnost CZ LOKO umístila do Žamberka, kde má provozovnu její dceřiná firma Letohradské strojírny, v níž má majoritní podíl. Strojírny se věnují v Letohradě opravám kolejových vozidel a v Žamberku kovovýrobě. Od roku 2006 se také podílejí na výrobě chladičů, nádrží, ochranných pluhů a kompletní kapotáži pro všechny výrobní řady lokomotiv včetně prototypů.

Vytíženost centra nyní přesahuje 70 %. Volnou kapacitu společnost nabídne pro kooperace s dalšími strojírenskými podniky.

Akciová společnost CZ LOKO má sídlo a hlavní závod v České Třebové, provozovny v Jihlavě a Nymburce. CZ LOKO holding dosáhl loňského obratu 2,046 miliardy korun a s více než 700 zaměstnanci patří mezi přední středoevropské firmy zaměřené na výrobu, modernizace a opravy lokomotiv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň si připomněla hrdiny odboje. Pomáhali také Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi

16:31 Plzeň si připomněla hrdiny odboje. Pomáhali také Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi

Představitelé města Plzně, radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková a radní pro ob…