Žatec: Spolek opraví vzácný Mederův dům

05.08.2018 21:10

Spolek Mederova domu v Žatci provádí další důležitý krok k obnově této kulturní památky, jejíž torzo stojí na nám. 5. května. Sdružení žateckých nadšenců vyhlásilo výběrové řízení na stavební firmu, která dům opraví.

Žatec: Spolek opraví vzácný Mederův dům
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

„Po náročných přípravách se chystá další důležitá fáze záchrany významného středověkého domu v Žatci - Mederova domu. Bylo zahájeno výběrové řízení formou veřejné zakázky na stavební firmu, která zrealizuje stavební fázi obnovy domu. Potenciální zájemci se mohou hlásit do 15. srpna 2018,“ uvedl předseda spolku Petr Antoni.

Spolek získal na obnovu vzácné historické nemovitosti evropskou dotaci, celkové náklady na rekonstrukci budou asi 24 milionů korun. V opraveném objektu by pak mělo vzniknout malé muzeum, ale také připomínka rodiny Mederových. Šlo o poslední německou rodinu, která dům vlastnila v době první republiky.

Dům samotný má ale mnohem starší historii. „Zcela jistě jde o jeden z nejstarších žateckých domů. První písemná zmínka se objevuje v městské knize roku 1564, kdy dům vlastnila paní Regina Bříšková. Dům je ale prokazatelně mnohem starší, což dokazují jeho pozdně gotické základy, a tak stavba patří mezi první příklady městského středověkého stavitelství v zemi. Dodnes se tu dochovalo několik historických stavebních prvků, třeba terakotový gotický portál z vypalovaných tvarovek. Takových staveb je po celé republice zhruba dvacet až třicet,“ popisuje web spolku, proč je Mederův dům tak zajímavý a historicky cenný.

Ve druhé polovině 20. století kdysi významný měšťanský dům chátral, až z něj zůstala jen ruina v podobě obvodových zdí, mezi nimiž rostou keře a náletové dřeviny, a zachovalých stropů. Tento stav začne měnit v příštích měsících právě žatecký spolek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…