Žatec bude mít v centru chytré odpadkové koše

16.11.2018 20:38

Čtveřici sestav chytrých odpadkových košů Bigbelly začne v pondělí 19. listopadu instalovat dodavatelská firma pro město Žatec. Koše určené na třídění odpadu získalo v rámci dotačního projektu Rozšíření sběrné sítě odpadů v Žatci. Evropskou dotaci získalo město v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Žatec bude mít v centru chytré odpadkové koše
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Součástí celého projektu je také pořízení dalších nádob na třídění odpadu včetně tří sestav polopodzemních kontejnerů, které se ještě letos začnou instalovat na sídlištích na jihu města. Sedm hnízd podzemních kontejnerů se začne montovat v centru a dalších lokacích příští rok.

Stanoviště nádob Bigbelly se skládají buď ze dvou košů (jeden s lisem na plast a jeden bez lisu na papír) nebo tří košů (navíc jeden bez lisu na sklo). Trojkombinace budou umístěné na náměstí Svobody, na náměstí Prokopa Velkého a na Kruhovém náměstí, kde bude navíc i jedna dvojkombinace.

Koš s lisem pojme zhruba čtyřikrát tolik plastů, než koš bez lisování. Všechny koše jsou díky chytré technologii stále on-line, takže obsluha pozná, kdy je potřeba je vysypat. „Vyprázdnění je ale jednoduché, jde jen o vysypání pytle, takže Technická správa města Žatec si kvůli nim nemusela pořizovat žádnou speciální techniku,“ uvedla vedoucí Odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

Chytré koše jsou určené vyloženě na třídění odpadů. „Na každém je umístěný jednoduchý popis, který napovídá, co se do koše může dávat. Zároveň jsou v blízkosti běžných košů na směsný komunální odpad, takže lidé si mohou vybrat, co kam vhodí,“ dodala Denisa Harajdová z žateckého odboru rozvoje.

Chytré odpadkové koše jsou dosud jen v několika českých městech, například v Praze, Karlových Varech nebo Prachaticích. Žatec si je pořídil v rámci projektu, který podporuje třídění odpadu. Celkové náklady na projekt Rozšíření sběrné sítě odpadů v Žatci jsou téměř 10 milionů Kč, z čehož 85 procent pokryje dotace. Cena samotných „chytrých“ košů je 1,6 milionu Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…