Zemřel Václav Havel, truchlí i Pardubice

20.12.2011 11:54

V neděli ráno, 18. prosince 2011, zemřel Václav Havel, první prezident, který stanul v čele svobodného Československa a České republiky. Tato smutná zpráva bolestně zasáhla i Pardubice.

Zemřel Václav Havel, truchlí i Pardubice
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Občané města spontánně přicházeli k místu, kde v roce 1989 zvonili klíči a v roce 1990 vítali nového prezidenta, k Východočeskému divadlu. Na člověka, který se stal symbolem svobody nejen v Evropě, ale doslova po celém světě, na místě zavzpomínala i primátorka města Štěpánka Fraňková.

„Dnes se v divadle konalo taneční vystoupení základních uměleckých škol a šlo o velice symbolické a dojemné odpoledne. Plné hlediště se smutkem vzpomínalo na Václava Havla a současně sledovalo představení dětí, našich nadějí, které tančily pro něj. A zcela jistě jsem v tu chvíli nebyla jediným člověkem v sále, který doufal v to, že právě v odkazu našeho prvního novodobého prezidenta budou tyto děti vyrůstat a žít,“popsala Štěpánka Fraňková zážitek ze dne, kdy celou republiku zastihla smutná zpráva.

Primátorka se k pardubickému divadlu chystá znovu zítra. V doprovodu hejtmanů Pardubického a Královéhradeckého kraje, královéhradeckého primátora a starosty města Chrudim přidá za město Pardubice svíčku k těm, které desítky Pardubáků zapálily na schodech divadla už dnes.

S budovou divadla by mělo být vzpomínání na Václava Havla spojeno celý týden. V jeho prostorách poběží videozáznam z jeho návštěvy Pardubic v roce 1990, kdy jej vítalo zcela zaplněné náměstí Republiky. Vystaveny budou i fotografie ze zmiňované návštěvy nebo z jeho dalších cest do Pardubic v letech 1996, 2001 a 2004. Východočeské divadlo v Pardubicích a město Pardubice by tímto chtěly poprosit ty, kteří takovými materiály disponují a byli by je ochotni pro účely této výstavy poskytnout, aby kontaktovali ředitele divadla Petra Dohnala (tel: 466 616 415, e-mail: reditel@vcd.cz).

Na prezidenta Václava Havla s úctou a respektem dnes zavzpomínalo celé vedení města Pardubice.

Štěpánka Fraňková:

Václav Havel byl pro mne zosobněním morální čistoty, nezlomnosti. Člověk, který se nikdy nebál šířit pravdu i s tím vědomím, že byl a znovu bude potrestán. Byl pro mne člověkem s velkým srdcem, člověkem svobodným a slušným. A hlavně člověkem, který do mne dokázal zaset víru, že pravda a láska zvítězí.

Jindřich Tauber:

Osobně mne velmi zarmoutilo, když jsem se v neděli dozvěděl, že zemřel první československý a poté i český prezident po roce 1989. Dobře si vzpomínám na dobu, kdy probíhala sametová revoluce a panu Havlovi jsem velmi fandil. Pro mne byl vždy ztělesněním pravdy a bojovníkem proti nepořádkům, které naši společnost bohužel ovládají doposud. Je pro mne jedním z největších Čechů, co znám.

František Brendl:

Václav Havel spolu s Karlem Krylem pro mne v době, kdy se ve mně formovaly názory na svět a hledal jsem své místo ve společnosti, byli obrovskými vzory. I díky své mámě, která vyznávala podobné hodnoty, jsem byl vychován v člověka, který celou svou duší věří, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Jedno moudré přísloví praví, že chytrý člověk mění svět, ale moudrý sám sebe. Václav Havel dokázal obojí, díky svým mravním a duchovním hodnotám změnil svět. Václav Havel nás fyzicky opustil, ale jeho odkaz žije a bude žít dál. Všem jeho blízkým posílám hodně sil do těžkých chvil, které je čekají. Ale jak říkal V. Havel nám všem v jednom ze svých rozhovorů: „nakonec všechno dobře dopadne…“

Martin Bílek:

Co pro mě znamená Václav Havel? Vizionář, který byl doma nedoceněn a často nepochopen. Hlavně díky němu měla a má Česká republika ve světě dobrý zvuk a značný kredit, co se demokracie týče. Jméno Havel je pro mě synonymem pro demokracii, vůli, občanskou odpovědnost.

Jiří Rozinek:

Václav Havel byl velice výjimečný člověk, kterého si celý národ nesmírně vážil a kterého miloval. Byl to velký Čech a Evropan. Byl to člověk s velkým záběrem: spisovatel, dramatik, řečník, politik. Osobně si ho nejvíce vážím za jeho osobní statečnost a jeho skromnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Mesto-pardubice.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…