Zlín: Galerie zve na projekt roku, trienále Dům umění II představí díla více než stovky umělců

02.09.2023 20:08 | Tisková zpráva

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně na podzim uvede rozsáhlý výstavní projekt trienále Dům umění II složený ze tří výstav, které představí více než stovku autorek a autorů. První dvě výstavy Zlínský salon a Obsese budou zahájeny vernisáží 5. září v 17 hodin ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU, v 18 hodin bude následovat afterparty s DJ v budově 61. Výstavy budou ke zhlédnutí do 5. listopadu. Poslední část trienále Salon L. Š. pak na výstavy naváže v listopadu 2023.

Zlín: Galerie zve na projekt roku, trienále Dům umění II představí díla více než stovky umělců
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Projekt Dům umění je nástupcem trienále Nový zlínský salon, které se poprvé konalo v roce 1996. Během osmi ročníků prošel koncept přehlídky současného umění různými změnami, tou nejvýraznější je tematické zaměření. V roce 2020 proto získal nový název, který umožňuje nové koncepční uchopení. Co se ale na trienále za celou dobu jeho existence nezměnilo, je snaha o prezentaci současné tvorby zralých českých a (od roku 2004) slovenských umělců a umělkyň.

Tématem letošního Domu umění je „život umělce“. Na hlavní výstavu nazvanou Zlínský salon v budově 61 je pozvána padesátka umělkyň a umělců, kteří se v roce 2009 účastnili V. Zlínského salonu mladých. „Tehdy jim bylo necelých třicet let a všichni byli důvodně považováni za nadějné talenty. Dnes by měli být na vrcholu své umělecké kariéry. Nacházejí se však také v životním období, kdy už nemají k dispozici nabídky a podporu pro mladé umělce, ale ještě se většinou nestali žijícími klasiky.“ přibližuje kurátor výstavy a ředitel Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně Václav Mílek.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29578 lidí

Když kurátoři hledali způsob, jak návštěvníkům přiblížit zákulisí umělecké tvorby, jedna z vystavujících autorek, Tereza Severová, přišla se záměrem oslovit své kolegy a kolegyně s prosbou o vyplnění seznamu denních aktivit, tzv. To Do List, ze dne, kdy se věnují umělecké činnosti. „Na výstavě jsou tato často po svém pojatá vyjádření k denním úkolům umělce také použita. Nejde však o jejich informační sdělení, pokud by z nich bylo vůbec možné nějaké číst. Osobně v nich vidím spíš určitou vizualizaci nebo zpředmětnění položené otázky. K poznání parametrů umělecké existence se tedy musí dobrat návštěvník výstavy sám.“ doplňuje Václav Mílek.

Jiným pohledem na téma je výstava Obsese v sídle krajské galerie. Zaměřuje se na stírání hranic mezi uměním a životem, představuje uměleckou tvorbu jako každodenní praxi i nutkavou posedlost. Objevují se zde ikonická díla Otise Lauberta, jehož tvorba je prodchnuta nutkavou potřebou dávat věcem řád a organizovat je do systému, jako například Bicykel (jízdní kolo osázené stovkami zápalek) či výběr ze série pánských sak pokrytých předměty denní potřeby (knoflíky, známky, apod.). Vybraní autoři představují generační průřez – od čerstvé absolventky (Magdalena Kašparová), přes střední generaci (Jan Nálevka a Luboš Plný), až po klasiky žánru (Otis Laubert, Peter Kalmus).

Po ukončení obou výstav projekt doplní Salon L. Š., který má být jednak poctou jednomu z iniciátorů Nových zlínských salonů Ludvíku Ševečkovi, někdejšímu řediteli galerie, ale zároveň příspěvkem k problému uměleckých generací a stimulace výtvarného života v regionu.

Návštěvníci jsou také zváni na komentované prohlídky, které proběhnou 19. 9. (Obsese, budova 14), 26. 9. (Zlínský salon, budova 61), 10. 10. (Zlínský salon, budova 61) a 15. 10. (Obsese, budova 14) vždy v 17 hodin. Proběhne také beseda a dialog s umělci na téma jejich postavení v dnešní společnosti a divadelní performance. Termíny doprovodných akcí najdou zájemci ZDE.

Záštitu nad projektem Dům umění II převzaly radní pro kulturu a školství Zlínského kraje Zuzana Fišerová a náměstkyně primátora statutárního města Zlína Martina Hladíková. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Zlínského kraje a statutárního města Zlína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

16:14 Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

Vítězné projekty loňského úvodního ročníku participativního rozpočtu nazvaného Vaše Kroměříž se blíž…