Zlín: Změny jízdních řádů MHD ve prospěch cestujících

04.09.2023 19:26 | Tisková zpráva

K novinkám, které souvisejí se zářijovou změnou jízdních řádů MHD Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice, bude patřit také zavedení víkendového provozu na lince č. 38, celotýdenní zastavování spojů MHD na zastávce Otrokovice-autobusové nádraží Baťov, nová zastávka Pekárenská, nový název zastávky v Kostelci, přehlednější způsob dopravní obslužnosti Zlínských Pasek a Mokré.

Zlín: Změny jízdních řádů MHD ve prospěch cestujících
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Máme snahu vymýšlet pro cestující nové věci a systém fungování MHD ve Zlíně a Otrokovicích stále zdokonalovat. Letos v zářijovém termínu se takových vylepšení sešlo více. O některých jsme již informovali, některé dáváme ve známost nyní,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň. Každoroční komplexní změna jízdních řádů MHD DSZO vstoupí v platnost v sobotu 2. září 2023. Nové jízdní řády jsou již nyní dostupné na internetových stránkách www.dszo.cz.

Ruší se spoje 11g, na točnu Za Kapličkou bude jezdit více spojů linky č. 38, nově i o víkendu

Od září přestanou do „starých“ Příluk na točnu Za Kapličkou zajíždět trolejbusové spoje 11g a veškerou dopravní obslužnost této části města budou zajišťovat autobusy na lince č. 38 po trase podél Krajské nemocnice T. Bati. Novinkou bude, že všechny tyto autobusové spoje budou jezdit se zajížďkou přes novou okružní křižovatku v průmyslové zóně a všechny zde budou zastavovat na zastávce Pekárenská. Pro cestující tak vznikne u zmíněné okružní křižovatky přestupní vazba s krátkou docházkovou vzdáleností na zastávky Průmyslová zóna-Cecilka a Příluky-hřiště. Nově sem budou zajíždět ve směru jízdy z Želechovic nad Dřevnicí do centra Zlína také trolejbusy linky č. 12. To cestujícím umožní jak jízdu do Lužkovic, tak i na točnu Příluky a dále trasou po Přílucké a Štefánikově ulici do centra Zlína. Zvýší se tím nabídka spojů MHD do Zlína při využívání nového parkoviště na okraji průmyslové zóny v systému P+R.

Významnou novinkou bude rovněž zavedení víkendového a svátečního provozu několika spojů linky č. 38, což mimo jiné zpřístupní občanům prostřednictvím MHD také hlavní poštu Zlín 1, která má otvírací dobu i v sobotu dopoledne.

Autobusy linky č. 33 budou projíždět točnu Paseky a v jednom směru vždy pojedou přes Mokrou

Přehlednější dopravní obslužnost prostřednictvím autobusové linky č. 33 bude od září zavedena ve zlínských čtvrtích Zlínské Paseky a Mokrá. Každý den v dopoledních hodinách budou zajíždět do lokality Mokrá všechny spoje ve směru z Pasek do centra Zlína, v opačném směru pojedou přímo na Paseky. Cestující, kteří budou chtít dojet v dopoledním čase z centra Zlína na Mokrou, použijí spoj na Paseky, projedou s ním točnu na Pasekách a při jízdě zpátečním směrem se dostanou na Mokrou. Autobusy již nebudou mít na točně Paseky žádný vyrovnávací čas. (Podobně funguje doprava již několik let i na konečných Maják-točna nebo Filmové ateliéry-točna.)

V odpolední době o víkendech a svátcích budou jezdit přes Mokrou na Paseky všechny spoje z centra Zlína a v opačném směru již přímo bez zajíždění na Mokrou. V pracovních dnech odpoledne tento systém z provozních důvodů nebylo možno dodržet a spoje se budou střídat: jeden přes Mokrou tam a přímo zpátky, druhý přímo tam a přes Mokrou zpátky. „Důležité je, aby si cestující zapamatovali, že přes točnu Paseky budou autobusy projíždět bez čekání, jen zde zastaví jako na běžné zastávce. Lidé budou bez přestupu pokračovat stejným autobusem v opačném směru,“ zdůrazňuje vedoucí dopravního úseku DSZO Ondřej Vašulka.

Nový název zastávky v Kostelci

Ve Zlíně-Kostelci bude dosavadní zastávka MHD Kostelec-lázně ve Štípské ulici přejmenována na Kostelec-lázně-Štípská.

U autobusového nádraží na Baťově se bude zastavovat i o víkendech

Spoje MHD budou na zastávce Otrokovice-autobusové nádraží Baťov od září 2023 zastavovat nejen v pracovních dnech jako dosud, ale nově také ve víkendovém a svátečním provozu, tedy celotýdenně. „I když o využívání této zastávky v nepracovních dnech asi nebude příliš velký zájem veřejnosti, chceme cestujícím tuto možnost nabídnout. Zastávka je pro cestující na znamení,“ vysvětlil vedoucí dispečer Jan Tesař.

Úpravy na lince 51

DSZO rozšíří od 2. září 2023 dopravní obslužnost městské části Malenovic prostřednictvím lokální autobusové linky MHD č. 51. Přibudou tři nové zastávky, usnadní se přestupy na páteřní linky na zastávce Malenovice-křižovatka.

Rozšíření trasy autobusové linky č. 51 ve Zlíně-Malenovicích je jednou z významných změn, které přinesou nové jízdní řády od 2. září 2023. „Mladší cestující jistě uvítají novou zastávku Malenovice-škola pod Základní školou v Komenského ulici. Nová zastávka Pod Hradem přiblíží uživatelům MHD malenovický hrad a jeho okolí. Starší generace cestujících volala už dlouho po dopravní obslužnosti místa posledního odpočinku občanů. Vznikne nová zastávka Malenovice-hřbitov,“ přiblížil hlavní změny na lince č. 51 vedoucí dispečer Jan Tesař. Trasu rozšířené linky č. 51 zachycuje plánek.

Autobusová linka č. 51 bude mít převážně okružní charakter. Bude začínat na zastávce Malenovice-Centro. Trasa bude vedena přes tyto zastávky: Malenovice-ZPS, Sklady, Mlýnská, Malenovice-hřiště, J. Staši, Masarykova, Malenovice-točna, Malenovice-křižovatka, Pod Hradem, Malenovice-škola, J. Staši, Jarolímkovo náměstí, 1. máje, Kamenec I, Kamenec II, Pionýrů, Zabrání, Sokolovská, Malenovice-hřiště, Tyršova, Malenovice-hřbitov, Malenovice-obchodní zóna LAPP, Malenovice-Centro.

Na trolejbusové línky ve směru do Zlína budou cestující z linky 51 přestupovat na zastávce Malenovice-obchodní zóna LAPP. V jízdním řádu zde bude vytvořena časová návaznost na trolejbusovou linku č. 2.

Celá linka se bude nacházet v tarifním pásmu B. Do tarifního pásma B bude nově zařazen i úsek Malenovice-obchodní zóna LAPP – Malenovice-ZPS. Autobus na lince č. 51 bude jezdit v pracovních dnech i o víkendech.

Drobná změna – ve prospěch cestujících – nastane v této souvislosti i na autobusové lince č. 52 ze Lhotky a Chlumu. Pro snadnější přestup cestujících ve směru do Zlína budou autobusy linky č. 52 nově zastavovat na zastávce Malenovice-křižovatka. Zastávku Malenovice-točna vynechají. Na zastávce Malenovice-křižovatka se zpravidla označení autobusu změní z linky č. 52 na č. 51 a vůz bude dále pokračovat jako spoj linky 51 na konečnou Malenovice-Centro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…