Znojmo: Loucký klášter se pyšní dalšími ručně vyrobenými okny

08.11.2017 10:46

Práce jsou u konce! Letošní 2. etapa výměny oken v Louckém klášteře byla zahájena v červenci a nyní už se může klášter chlubit dalšími šestatřiceti novými ručně vyrobenými okny. Město do výměny oken letos investovalo přibližně 2 500 000 korun, přičemž 700 000 korun z této částky pokryla dotace Ministerstva kultury z Programu záchrany architektonického dědictví.

Znojmo: Loucký klášter se pyšní dalšími ručně vyrobenými okny
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

S 1. etapou výměny oken jižní fasády jižního křídla Louckého kláštera se začalo už v loňském roce, a to výměnou prvních pětatřiceti oken. Stále je to ale malé procento potřebných oprav. „Město má v plánu s opravami Louckého kláštera pokračovat i v příštím roce, bude to závislosti na finančních prostředcích. Postupně chceme vyměnit okna i na dalších křídlech kláštera,“ uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Okna jsou ručně vyrobená a kopírují vzhled původních historických oken. Pro všechna okna je jednotné, že jsou kastlová, otvírají se dovnitř, s jednoduchým zasklením. Vyrobena jsou z masivního modřínu s nátěrem v barvě matné slonové kosti a doplněna masivními modřínovými parapety.

LOUCKÝ KLÁŠTER

Areál Louckého kláštera, který byl letos prohlášen za národní kulturní památku, je jednou z největších dominant města a jedním z nejcennějších dokladů pozdně barokního umění na Moravě.  Znojmo je jeho vlastníkem od roku 2010, kdy jej na město bezúplatně převedl stát – avšak pod podmínkou nepřevoditelnosti majetku na další osoby po dobu dvaceti let. Další podmínkou je využití areálu ve veřejném zájmu. Od té doby se město snaží postupnými opravami měnit tvář Louckého kláštera k lepšímu. Kompletní rekonstrukce se dočkala například bývalá jízdárna, další investice putovaly do oprav fasády bývalé konírny. Od loňského roku se po etapách pracuje na výměně oken.  Areál Louckého kláštera je v současné době využíván zejména v suterénní části nového konventu, v objektu jízdárny a kladiva, a to společností Znovín Znojmo, která zde provozuje aktivity zaměřené na vinařství. V části objektu bývalé konírny nyní vzniká penzion, na vlastní náklady jej buduje soukromý podnikatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…