Soutěžní disciplíny byly opravdu náročné, neboť cílem je obsáhnout celkově profesi sommeliera. Nechybí proto písemný test, degustace či servis červeného vína včetně dekantace. Ve finále, kam se probojují čtyři nejlepší, na soutěžící čekal servis sektu, oprava vinné karty a doporučení vín k menu. Vrcholem finálového představení soutěžících byla prezentace vylosované vinařské podoblasti a přiřazení a představení jednoho VOC (vína originální certifikace). „Nesmíme zapomenout na to, že sommelier je svým způsobem i diplomat, psycholog, je ve všech ohledech taktní a diskrétní, na druhou stranu ale musí být komunikativní,“ dodává Koudela.
Nejlepší výkon ze soutěžících předvedl Erik Dorušinec ze Súkromné SOŠ Gos-SK v Trnavě, druhá skončila Anna Hrazdilová z Masarykovy university a třetí místo obsadila Barbora Nixová ze SOU a SOŠ SČMSD Přímětická ve Znojmě.
Nutno podotknout, že se soutěžící předvedli před naprostou sommelierskou špičkou: v porotě totiž zasedli Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů ČR, Martin Marian, ředitel a majitel hotelu Galant a hotelu Regina, Tomáš Odermatt ze společnosti Bacchus Vins & Champagnes a.s., Michal Šetka, šéfredaktor Wine & Degustation, Libor Nazarčuk, člen představenstva Asociace sommelierů ČR a ředitel soutěže František Koudela.
Součástí programu jsou i odborné semináře
Jako správné se ukázalo, že součástí programu soutěže jsou i odborné semináře, ty se stávají opravdovou studnicí zajímavých a důležitých informací, které mladí sommelieři následně uplatní v dalším profesním rozvoji. Letošní přednášky se týkaly mj. vín originální certifikace, germánského a románského označování vína, výroby šumivých vín či Vinařského fondu ČR.
Významnou část soutěže vyplnila exkurze pro soutěžící a jejich doprovod do Vinařství Trávníček a Kořínek v Hnanicích, jejíž součástí byla přednáška enologa a jednatele vinařství Petra Kořínka na téma výroby vína v sudech typu barrique. „Byl to určitě jedinečný zážitek pro sommeliery, pedagogy i porotu, neboť byl umocněný výtečnými víny a skvělým gastronomickým zážitkem. A právě o snoubení gastronomických zážitků jde v profesi sommeliera především,“ doplňuje Koudela.
Kompletní fotogalerii včetně výsledků najdete ZDE nebo sledujte ZDE. Další ročník soutěže se koná 22. listopadu 2018. „Na příští rok připravujeme velkou novinku a překvapení,“ uzavírá František Koudela, ředitel soutěže.
Soutěž Junior Sommelier Moravy (do 21 let) se konala za podpory Vinařského fondu ČR, města Znojma a pod záštitou Ministerstva zemědělství. Garantem soutěže a hlavním organizátorem je Asociace sommelierů České republiky, spoluorganizátorem je spolek VOC Znojmo. Mediálními partnery jsou časopis Sommelier a časopis Wine & Degustation. Partnery soutěže jsou: Svaz vinařů ČR, VOC Valtice, Národní vinařské centrum, Salon vín ČR, Hotel Galant Mikulov, Hotel Regina Praha, Penzion Krásný sklep Nový Šaldorf, Pulltex, Vinograf, Vinotéky moravský sommelier Břeclav a Lednice a Znovín Znojmo. Více info o celé soutěži ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV