Bělobrádek (KDU-ČSL): Děti nejsou příživníci

19.06.2014 8:18

Ad: Sociální stát rozbíjí rodiny...Petr Holub ve svém komentáři smíchal dohromady dvě věci: sociální a rodinnou politiku. Horší však je, že sugeruje čtenáři pocit, že u nás bezdětní doplácejí na rodiny s dětmi. To první je omyl, druhé nebezpečná manipulace.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Děti nejsou příživníci
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Autor tvrdí, že se u nás rodinám s více dětmi vyplatí žít spíše ze sociálních dávek než z práce. Zároveň napadá náš návrh zvýšit daňové slevy na druhé a další dítě. Ve skutečnosti u nás Petrem Holubem popsaný „byznysmodel“ založený na dětech není příliš rozšířený. Jinak bychom nevymírali, ale zažívali populační boom. A hlavně k rodičům, kteří se snad nechají živit svými dětmi, místo aby řádně živili a vychovávali, naše opatření nesměřuje.

Nelze totiž vycházet pouze z daňového zatížení rodičů a bezdětných.To se týká jen produktivního věku. Ekonomové sečetli všechny transfery ve prospěch dětí (dávky včetně rodičovského příspěvku, slevy na daních, náklady na vzdělání včetně mateřských školek, zdravotní pojištění placené státem). A na druhé straně sečetli všechny transfery ve prospěch důchodců (penze z průběžného systému, náklady na zdravotní služby), které seniorům platí nová generace. A také vypočetli, kolik v průměru stojí rodiče výchova dítěte do 18 let jeho věku. Ukázalo se, že čistý výnos představuje 1,5 milionu pro každého důchodce za celý jeho život.

Investice do dětí, které musí tyto peníze zaplatit ze svých daní, je tedy pro všechny obrovsky výhodná. Pro bezdětné jde o čistý zisk, který inkasují díky tomu, že někdo jiný se rozhodl vychovávat děti. Naopak už rodiče se dvěma dětmi jsou každý půl milionu v minusu, protože výchova každého potomka vyjde v průměru na dva miliony.

Ekonomická data vyvracejí rozšířené tvrzení, že bezdětní doplácejí na rodiny. Pokud rodičům se dvěma a více dětmi zůstane v kapse necelých pět miliard navíc, nejde o „dáreček“, ale o snahu poněkud narovnat ony nespravedlivé společenské transfer

vyšlo 11.6.2014 Mladá fronta DNES Strana 9 Názory

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Bělobrádek - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…