Bělobrádek (KDU-ČSL): Malé a střední firmy nejsou na prd

10.06.2017 10:43

Projev místopředsedy vlády P. Bělobrádka na konferenci Českomoravské záruční a rozvojové banky – „25 let podpory podnikání v ČR a její budoucnost“

Bělobrádek (KDU-ČSL): Malé a střední firmy nejsou na prd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Dámy a pánové,

dnes se tu bavíme o podpoře malých a středních českých firem. Proto mi dovolte hned na úvod distancovat se od slov poslance Andreje Babiše, že tyto firmy jsou „na prd“. Není to pravda. Drobné a střední podnikání tvoří páteř a sůl ekonomiky. Úspěšná ekonomika je ekonomikou střední třídy.

Nejsilnější ekonomiky jsou postaveny na dynamice a inovačním potenciálu malých a středních firem. V Německu, které je jasným lídrem Evropské unie, dávají malé a střední podniky práci 70% zaměstnanců. U nás je to pouze 50. I proto je česká ekonomika méně výkonná, než německá.

Čili, malé a střední podniky nejsou, slovy předsedy ANO „kecy a klišé“. Říkám to zde i proto, že hlavní síla malého a středního sektoru je v jeho pružnosti a schopnosti daleko rychleji uvádět do praxe výsledky vědy a výzkumu. Velké firmy jednak mají dost vlastních prostředků. Jednak všude ve světe platí, že giganti obvykle nepřinášejí skutečné inovace a skutečně nové technologie. Soustředí se na vylepšování nových vlastních výrobků prostřednictvím firemního vývoje. A když se objeví něco nového, tak to prostě koupí celé i s inovativní malou či střední firmou.

Samozřejmě, že vyšší rozpočet na vědu a výzkum nestačí. Naším hlavním problémem je slabá spolupráce firem a výzkumníků. Průmyslové firmy dávají na vývoj pouze 1% HDP. To je polovina toho, co jako minimum doporučuje Lisabonská strategie. A čtvrtina sumy, kterou vynakládají soukromníci v Izraeli, který je inovačním a start-up tygrem.

Proto je mojí prioritou zlepšovat dialog mezi soukromými firmami a veřejnými výzkumnými institucemi. Přináší to své ovoce. Podniky v posledních letech přeci jen zvyšují své investice do výzkumu a vývoje. Rostou i příjmy výzkumných institucí za služby v oblasti výzkumu a vývoje – a to o desítky procent ročně. Ale to nestačí. V České republice je nedostatek domácího kapitálu obecně. Nedostatek rizikového kapitálu je o to palčivější. Což samozřejmě postihuje hlavně malé a střední firmy. Tedy ty, které nejvíce přispívají k růstu inovačního potenciálu.

A právě podporu start-upů a fondů rizikového kapitálu považuji za klíčovou. Připravili jsme RIS3 strategii pro regionální výzkum a inovace. Zásadně jsme posílili motivaci k excelenci ve výzkumu a k efektivnímu aplikovanému výzkumu. Změnili jsme hodnocení vědy s ohledem na kvalitu, nikoli kvantitu a na spolupráci s průmyslem a na komercializaci vědeckých výsledků. Další novinkou je finanční podpora malých a středních firem, a to právě i ve spolupráci s ČMZRB a s MPO.

Jak už o tom byla řeč, Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost nyní nabízí bezúročné půjčky a záruky za úvěry poskytnuté komerčními bankami. Jinými slovy, nejde o čisté dotace, jak je u evropských fondů běžné. Ale o podporu komercializace výsledků vědy a výzkumu snížením prahu dostupnosti rizikového kapitálu. Což samozřejmě rozšíří okruh příjemců, které je možno podpořit z daného objemu peněz. A omezí plýtvání veřejnými prostředky. Protože finance půjdou na projekty, které už mají jistou relevanci.

Dalším krokem je nový zákon o podpoře výzkumu, vývoje a inovací. Ten po vzoru Izraele zavádí podporu start-upů a inovativních firem prostřednictvím návratných dotací a dotací s podílem na zisku. Což pomůže především aplikovanému výzkumu a inovacím v malých a středních podnicích. Věřím, že až tento zákon přijde do vlády, získá podporu. Česká věda a české inovativní firmy na něj čekají.

Tak to je vše, co jsem chtěl říci. Ještě to v bodech shrnu. Za prvé: malé a střední firmy nejsou na prd, ale jsou pro ekonomiku dokonce důležitější, než ty velké. Za druhé: pouze když razantně podpoříme inovační potenciál malých a středních firem, můžeme se začít výrazně přibližovat ekonomické výkonnosti Německa. A konečně za třetí: v malé zemi závislé na průmyslu a exportu musíme i z veřejných prostředků podpořit inovace, abychom si udrželi konkurenceschopnost.

Malý národ závislý na exportu nepotřebuje v první řadě velké firmy. Potřebuje v první řadě inovace. Protože inovace činí z malých věcí velké. A, jak řekl Steve Jobs, který se svou firmou začínal v garáži, aby z ní díky inovacím učinil světovou technologickou jedničku: „Inovace rozlišují mezi lídry a následovníky“.

Buďme inovátory, aby nás ostatní následovali a stali jsme se lídry!

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.