Bělobrádek (KDU-ČSL): Mladým vědcům musíme nabídnout jasnou perspektivu, jinak je ztrácíme

19.07.2016 21:51

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek v úterý 19. července vedl českou delegaci během neformálního jednání Rady pro konkurenceschopnost, která proběhla v Bratislavě v rámci slovenského předsednictví EU.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Mladým vědcům musíme nabídnout jasnou perspektivu, jinak je ztrácíme
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Bělobrádek na besedě v Opavě

V části týkající se výzkumu byla hlavním tématem zasedání Rady podpora mladých vědců a obecně zvýšení atraktivity vědecké kariéry pro mladé spolu s podporou investic do lidského potenciálu ve výzkumu a vývoji. Druhým tématem jednání pak bylo nastavení podmínek na podporu inovativních malých a středních podnikatelů.

„Asi nikdo nepochybuje o tom, že motivovaní mladí vědečtí pracovníci jsou klíčem k budoucnosti evropského výzkumného prostoru a k posilování konkurenceschopnosti Evropské unie v globální soutěži. Česká republika a všechny ostatní členské státy proto musí takovým lidem nabízet perspektivu k tomu, aby v Evropě zůstávali. Čili nikoli všemožné bariéry, ale naopak atraktivní prostředí s jasnými možnostmi kariérního růstu a s podporou mobility, které tu udrží kvalitní pracovní sílu a zároveň přiláká špičkové zahraniční vědce na evropská výzkumná pracoviště,“ řekl k jednání místopředseda vlády Bělobrádek.

Bratislavská deklarace

Omezování bariér pro podnikání inovativních malých a středních podnikatelů (MSP) bylo druhým tématem neformálního jednání ministrů v Bratislavě. Především pak nastavení podmínek pro vytvoření udržitelného evropského ekosystému na podporu MSP. „Česká republika si jako otevřená a proexportní ekonomika dobře uvědomuje význam a nutnost podpory inovací a inovativního chování malých a středních firem. Daňové úlevy stimulující spolupráci takových firem s akademickými pracovišti, která velmi vázne; inovační vouchery, snadnější přístup k rizikovému kapitálu nebo ‚start-up visa‘ pro usnadnění podnikání v zahraničí, to jsou některé z nástrojů podpory, které bychom měli i nadále rozvíjet a vylepšovat,“ doplnil místopředseda vlády.

V průběhu neformálního jednání byla představena i tzv. Bratislavská deklarace, kterou připravili mladí výzkumní pracovníci z členských států Evropské unie a která navazuje na výstupy konference k podpoře mladých vědců konané v Bruselu na začátku června.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…