Bělobrádek (KDU-ČSL): Pro příští rok budu chtít z rozpočtu na podporu vědy šestatřicet miliard

31.03.2017 15:14

Na svém zasedání v pátek 31. března Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) schválila návrh výdajů státního rozpočtu na podporu výzkumu, vývoje a inovací na rok 2018 v objemu 36,1 miliardy korun, což je o 1,1 miliardy více oproti původně schválenému střednědobému výhledu. Členové rady také odsouhlasili střednědobý výhled výdajů ze státního rozpočtu na vědu pro roky 2019 a 2020, který počítá s dalším nárůstem veřejných finančních prostředků. Kromě témat financování vědy a výzkumu RVVI projednala rozšíření své Zahraniční rady a také výzvu k podání návrhu na tři nové členy do předsednictva Technologické agentury České republiky.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Pro příští rok budu chtít z rozpočtu na podporu vědy šestatřicet miliard
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Rostoucí výdaje státního rozpočtu na vědu a výzkum mají především stabilizační efekt, protože musíme systém připravit na výrazné snížení finančního dopingu z evropských fondů po roce 2020. Tento výpadek nebude možné pokrýt pouze výdaji ze státního rozpočtu a je potřeba maximálně stimulovat podnikatelský sektor, aby více investoval do výzkumu a vývoje. Letošní rekordní rozpočet na vědu bychom proto chtěli v příštích třech letech ještě dále navyšovat až na téměř 38,4 miliardy korun v roce 2020. Zároveň připravujeme materiál pro dlouhodobé strategické financování systému výzkumu, vývoje a inovací až do roku 2024, který do září předložím vládě,“ řekl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda RVVI Pavel Bělobrádek.

Na dnešním zasedání RVVI byli také jmenováni čtyři noví členové její Zahraniční rady, která byla ustavena v prosinci loňského roku. Jsou jimi prof. Dr. Peter Nesvadba, působící v Chemistry Design Gruppe koncernu BASF v Basileji, doc. Dr. Vladislav Kolařík z Fraunhofer Institute for Chemical Technology (ICT) v Berghausenu, Dr. Ing. Reinhard Mauermann z Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology v Drážďanech a prof. Josef Jiřičný z Federálního technologického institutu (ETH) v Curychu.

Rada vlády rovněž projednala výzvu k podání návrhu na tři nové členy do předsednictva Technologické agentury České republiky (TA ČR). Z pětičlenného předsednictva TA ČR končí M. Bunčekovi, V. Kebovi a M. Janečkovi druhé funkční období na podzim tohoto roku a podle zákona č. 130/2002 Sb. musí být vládou jmenováni noví členové na návrh RVVI. Funkční období členů předsednictva TA ČR je čtyřleté s možností jmenování nejvýše na dvě období po sobě následující.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.