Blaha (ODS): Nápady prezidenta Zemana, hroucení Evropské unie a uzákonění referenda

08.06.2016 9:06

Miloš Zeman opět nezklamal. V případě vyhrocení situace by prý na ochranu hranic před migranty nasadil hasiče. Prý proto, že mají vodní děla.

Blaha (ODS): Nápady prezidenta Zemana, hroucení Evropské unie a uzákonění referenda
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS)

Já teda nevím jak v Praze, ale u nás v Uherském Hradišti hasiči vodní děla nemají. Samozřejmě si pamatuji na svá studentská léta, kdy pohotovostní oddíly VB rozháněly demonstrace s pomocí speciálně upravených „požárních vozů.“ Určitě i dnes mají policisté pár takových vozů k dispozici, ale jistě to není žádný standard – a už vůbec ne v případě hasičů, kteří mají, pravda, trošku jinou úlohu.Opravdu jsem se pobavil při představě, že bych jako starosta města Uherské Hradiště začal naše jednotky dobrovolných hasičů z Míkovic, Vések, Sadů, Mařatic či Jarošova vybavovat vodními děly. Mohli by pak na plameny případného požáru reagovat slovy: „Okamžitě se rozejděte, jinak vaši nepovolenou demonstraci rozeženeme v souladu se zákonem s pomocí donucovacích prostředků!“ Těžko říct, jak by na takový nápad reagovali naši radní, respektive zastupitelé, ale myslím, že tentokrát by se diskuse nesla v hodně odlehčeném tónu.

Evropskou unii v současné podobě už považuji za ztracený případ. Opravdu dlouho jsem byl trpělivý, protože pořád vidím obrovskou hodnotu jednotného trhu a svobody pohybu po celém kontinentu. Nad politickou unií jsem však dávno zlomil hůl. Vlastně už jenom čekám, kdy se to definitivně zhroutí. A že se to musí zhroutit (a čím dřív, tím lépe), to se opět v plné nahotě ukázalo minulý týden. Evropská komise totiž dospěla k dalšímu z řady absurdních nápadů: prý se musí zakázat olovo v případě rybářských závaží a loveckého střeliva. Já fakt vůbec nechápu, proč se lidé jako Federica Mogheriniová, rudá italská propalestinská aktivistka, toho času „ministryně zahraničí“ Evropské unie, mají potřebu vyjadřovat k něčemu takovému. To vypadá tak, že tento typ politiků se ráno probouzí s pocitem, že pokud dnes někoho nevytočí do běla, tak to bude promarněný čas. Evropští komisaři, včetně naší Věry Jourové, asi žijí v nějakém paralelním vesmíru, kde neplatí zákony akce a reakce, protože jinak by si museli uvědomit, že až se vrátí na víkend domů, že jim někdo v hospodě vrazí pár facek, aby se konečně vzpamatovali.

Často se pláče nad tím, že v České republice je nedostatek demokracie, protože nemáme uzákoněno referendum na všechno. Prý se máme inspirovat ve Švýcarsku, kde jsou referenda běžná. Nesouhlasím s tím, že kvalitu demokracie lze posuzovat podle počtu vyhlášených referend. Naopak si umím představit, že by se instrument referenda stal prakticky nástrojem vedoucím nás postupně k omezování svobody. Šikovní manipulátoři by zmasírovali veřejné mínění pro nějakou jednotlivost, kterou by si následně nechali schválit. Například: Jste proto, aby byl každému členovi ODS exemplárně zabaven majetek, aby mohl být rozdán chudým? Ano. A bylo by to. Kdepak, kvalita demokracie není založena na instrumentech, ale na vyspělosti voličů. Teprve když bude existovat jistota, že většina voličů se při svém rozhodování nechce někomu mstít, ale hledat správné a dlouhodobě fungující řešení, pak bude demokracie opravdu silná a stabilní. Ostatně právě Švýcaři tento víkend odmítli v referendu tříčtvrtinovou většinou nápad, aby každý dostával měsíční rentu ve výši 60 tisíc. Co myslíte, jak by dopadlo podobně formulované referendum o zaručeném měsíčním příjmu 15 tisíc u nás? A jak dlouho by Česká republika následně ještě fungovala?

Psáno pro blog.idnes.cz

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…