Chaloupka (Piráti): Občan by měl být informován, kam proudí jeho peníze

05.09.2021 18:20 | Tisková zpráva

Pirát Milan Chaloupka jako předseda Výboru pro digitalizaci, IT a Otevřený kraj na jeho posledním zasedání představil platformu CityVizor, která by veřejnosti měla v dohledné době plně zpřístupnit informace o hospodaření Plzeňského kraje.

Chaloupka (Piráti): Občan by měl být informován, kam proudí jeho peníze
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Lidé by si tak mohli pomocí “rozklikávacího” rozpočtu, napojeného přímo na účetní systémy, snadno zobrazit nejen jednotlivé položky rozpočtu, ale i jejich plnění, a to přehledně, srozumitelně a v souvislostech.

“Platformu CityVizor jako nástroj pro transparentní hospodaření kraje přijali a diskutovali členové výboru pozitivně a s nadšením. Piráti tak plní další ze svých programových bodů, se kterým kandidovali v krajských volbách a transparentní rozpočet přístupný veřejnosti je také jedním z bodů koaliční smlouvy,” říká Milan Chaloupka.

Otevřený “rozklikávací” rozpočet na opensource platformě CityVizor umožní každému dostat se k informacím o hospodaření Plzeňského kraje v uživatelsky přívětivém a přehledném rozhraní. Pomoci velmi jednoduchých tabulek a grafů se občan bude moci seznámit se strukturou plánovaných výdajů a příjmů pro daný rok. Zároveň také sledovat jejich skutečné plnění v reálném čase. Zároveň bude možné zpětně zobrazit i rozpočty z předchozích let.

Občané se v informacích snadno vyznají a platforma jim dokonce umožní třídit výdaje i příjmy podle jednotlivých investičních akcí tak, aby viděli kdy, komu a za co byly veřejné finance vyplaceny. K dispozici bude také seznam všech dodavatelů.

“Cílem všech obcí a krajů by mělo být zveřejňování důležitých informací tak, aby byly pro občany srozumitelné a snadno dostupné. Pozitivní přijetí “rozklikávacího” rozpočtu na výboru považuji za “výkop” k implementaci platformy, která učiní hospodaření kraje maximálně transparentním. A je to právě občan, který by měl být nejlépe informován, kam proudí jeho peníze jakožto daňového poplatníka,” uzavírá Chaloupka.

Aplikaci CityVizor využívá řada měst a obcí. Jejich seznam naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…