Cieńciała: Bude potřeba rozumět jazyku vědy, tedy matematice

08.03.2017 13:03

Projev na 5. schůzi Senátu dne 8. března 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon):

Cieńciała: Bude potřeba rozumět jazyku vědy, tedy matematice
Foto: archiv
Popisek: Jiří Cienciala, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj a poradce prezidenta Miloše Zemana

Je mi ctí, že se můžu vyjádřit k tak významné události, jako je školství, vzdělání. A naše EQ, IQ, TQ, kolik těch inteligencí dneska naši vědci objevili... A myslím, že mají pravdu, že se každý v tom může orientovat.

Dovolte mi, abych tady přednesl názor, stanovisko vzpomínaných institucí, v tom případě Svazu průmyslu, Hospodářské komory a všech, kteří se zabývají tvorbou přidané hodnoty, kterou můžeme velmi rychle směnit za materiální finanční statky a pořídit si za to, co potřebujeme a považujeme za vhodné.

Budu citovat ze stanovisek explicitně vyjádřených a projednaných na různých fórech, včetně na tiskových konferencích. Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářská komora podporuje povinnou maturitu z matematiky, což byl jeden z dlouhodobých požadavků zaměstnavatelských organizací směřující ke zvýšení kvality absolventů a zlepšení jejich připravenosti pro další studium či výkon zvolené profese. Navíc bude pro nadcházející období průmyslu čtyři nula, čili to je zachování čtvrté fáze vědeckotechnické revoluce ve světě, potřeba kvalitních absolventů technických a přírodovědných oborů, kteří budou rozumět jazyku vědy, to je matematice, jak to tady jeden z předřečníků zdůrazňoval, že proti matematice nic nemá a že matematika je pojítkem všech rozumně logicky uvažujících lidí.

Jeden z citátů, který zazněl: „Matematika je pro logiku a uplatnění v moderním průmyslu klíčová. Svaz průmyslu a dopravy a ostatní zaměstnavatelské organizace výrazně pracují na tom, aby došlo k propojení praxe a vzdělávacího systému.“

Podporujeme proto kromě povinné maturity z matematiky i reformu financování, která zruší honbu za počtem hlav. Čili za kvantitou a přetahovačkou mezi jednotlivými školami. S ohledem na nařízení vlády stanovující obory s povinnou matematikou vnímá Svaz průmyslu a ostatní zaměstnavatelské svazy jako akceptovatelný kompromis, který zajistí, že nedojde ke spekulativnímu přelivu žáků do oborů, které by povinnou matematiku nařízenou neměly. Navržený dvoustupňový postup, kdy v roce 2021 začnou maturovat z matematiky gymnaziální a lyceální obory, a ostatní obory je budou s odstupem jednoho roku, nebo jinak, jak do té doby možná dojde k dalším návrhům a schválením, vidíme jako vhodný k tomu, aby všechny typy oborů měly na přípravu dostatečné množství času.

Myslím, že aby úspěch byl úplný, tak je třeba zlepšit výuku matematiky zejména na 2. stupni základní školy, připravit metodické a praktické pomůcky k výuce matematiky, zlepšit pregraduální přípravu učitelů matematiky, za další přehodnotit, rekalibrovat nastavení náročnosti didaktických testů, např. v případě CERMATu, vzhledem k náročnosti testů na ostatní předměty, které leží na kritické cestě vzdělávání. Tedy jako český jazyk, anglický jazyk, německý jazyk, a další, které si jednotlivé školy zavádějí.

A dále, v neposlední řadě, což je velmi důležité, realizovat mediální kampaň, která by široce veřejnosti představila důležitost a všeobecnost aplikaci matematiky a matematických postupů a pomohla odbourat strach z matematiky. Když se to povedlo našim sousedům na severu - Polákům v roce 2010, tak nevidím nejmenší důvod, aby se to nepovedlo nám. Já mám morální právo se tak vyjadřovat, poněvadž já jsem sám Polák, polské národnosti, žijící tady v Čechách asi 400 nebo 500 let... Čili si myslím, že k tomu mám co říct. A znám jejich mentalitu a jejich uvažování. To, co se děje v Polsku, nechci to komentovat, to je důkazem toho, co říkám. Že i přesto, že takové procesy tam probíhají, byli schopni se domluvit na reformě matematiky a udělat v roce 2010 obrovskou kampaň.

Čili závěrem – Svaz průmyslu a další zaměstnavatelské svazy nevidí důvod k opětovnému zrušení povinné matematiky, maturity z matematiky, v situaci, kdy se na ní shodl Parlament v roce 2016. A povinná maturita z matematiky má podporu i mimo vládní koalici. A doporučujeme senátorům schválit návrh novely školského zákona bez pozměňovacích návrhů, tedy ve znění, v jakém je schválila Poslanecká sněmovna.

Já se vás zeptám. Víte, jaký je největší fenomén managementu za posledních dvacet let na světě? Selský rozum. A myslím si, že selský rozum mají všechny instituce, máme všichni my, poněvadž tam jsme z toho všichni vzešli, tak, jak známe historii vývoje homo sapiens a naší společnosti. A také se řídíme některými zkušenostmi z našeho vlastního života, zejména toho chlapského, kde jsme vždycky hovořili o tom – těžko na cvičišti, lehce na bojišti. A to cvičiště, to jsou školy, to je příprava. A to cvičiště, to je praxe, to je realita, to je zaměstnání.

Já mám jednu takovou zkušenost – tady to už bylo také nepřímo vzpomenuto – vezměme si malé dítě, batole, a čokoládu. Jaký má asi pocit to malé dítě, když se mu poprvé nabízí čokoláda? Když si to asociuje a porovná to s některými svými výsledky činnosti fyzikální, nebo fyziologické, mám na mysli, víte co? Ale když to dítě tu čokoládu zkusí jednou, podruhé, potřetí, tak jako všichni my tu čokoládu máme rádi i do pozdního zimního období našeho života...

Čili, ještě jednou, selský rozum, těžko na cvičišti, lehce na bojišti, a dítě a čokoláda. Děkuji za pozornost. A já vám přeji, paní ministryně, abyste to dnešní naše schválení v Senátu dostala jako dárek k MDŽ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …