Čížek (STAN): Starostové usilují o posílení role obcí v Národním parku Šumava

25.08.2015 6:36

Sladění ochrany přírody se životem obyvatel Šumavy je otázka, který vzbuzuje mnoho emocí. Starostové a nezávislí jsou přesvědčeni, že řešením je aktivní role obcí v rozhodování národního parku.

Čížek (STAN): Starostové usilují o posílení role obcí v Národním parku Šumava
Foto: www.regionpodlupou.cz
Popisek: Pavel Čížek

Problematika Šumavy znovu přišla na přetřes v souvislosti s projednáváním vládního návrhu zákona o ochraně přírody, který řeší i postavení národních parků. Návrh, který nepředpokládá speciální zákon o Šumavě, vzbudil v kraji mnoho emocí. Nepovažujeme však v této chvíli za vhodné tento návrh odsuzovat.

Navrhujeme pokusit se jednáním zákon upravit tak, aby byl přijatelný pro všechny důležité „hráče“. Zásadní potřebou je vyvážit ochranu přírody a zájmy obyvatel žijících na území národního parku nebo v jeho blízkosti. Proto je nutné v návrhu zákona ponechat stávající povinnost správy parku dohodnout se na důležitých dokumentech se zástupci obcí, delegovaných do rad národních parků.

Současný vládní návrh uvádí pouze povinnost tyto dokumenty v radě parku projednat. Vládní návrh tak snižuje váhu obcí při projednávání významných dokumentů národních parků. Chceme se jako STAN pokusit o nápravu a během legislativního procesu upravit zákon tak, aby zachoval obcím a obyvatelům vliv na rozhodování o zásadních dokumentech národních parků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

18:14 Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k Andreji Babišovi a EU.