Derner (KDU-ČSL): Ponurý rozpočtový výhled

10.10.2013 8:39

Vládnoucí krajská koalice, kterou tvoří těsná většina socialistů a komunistů, neuspěla na zářijovém jednání zastupitelstva s návrhem rozpočtového výhledu do roku 2018.

Derner (KDU-ČSL):  Ponurý rozpočtový výhled
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Nebylo totiž přítomno všech třiadvacet koaličních zastupitelů a ze strany opozice se pro tento návrh nevztyčila ani jedna ruka. Byl pro to dost dobrý důvod. Předložený návrh jasně ukázal,  kam současná koalice kraj vede. S výjimkou zdravotnictví, kde se očekává drastický nárůst výdajů, plánuje současná koalice prakticky ve všech ostatních odvětvích zakonzervování stávající úrovně, v některých případech dokonce další škrty. Při realistickém vyhodnocení takto nastaveného vývoje lze očekávat, že kraj v příštích letech přestane plnit některé své základní funkce. Týká se to zejména sociální oblasti, dopravy, kultury, školství a rozvoje venkova.

Neradostná perspektiva dalšího vývoje má několik příčin. Vedle amatérského, leč direktivního rozhodování je jednou z hlavních příčin přístup k financování zdravotnictví. To stanovila současná vládnoucí garnitura za svoji hlavní prioritu. Přitom za zajištění zdravotnických služeb v území celého kraje odpovídá stát a zdravotní pojišťovny. Aby toho nebylo málo, nově chce kraj z vlastní iniciativy převzít financování problematické dvoumiliardové investice do Náchodské nemocnice. I tuto roli ve všech ostatních případech dosud plnil stát a o šanci získat dotaci z EU se kraj připravil neprůhledným výběrovým řízením. Tato absurdní situace je důsledkem přístupu vedení kraje k plnění svého poslání. Kraj zde zcela dobrovolně, z vlatních zdrojů a na úkor svých základních funkcí, které mu ukládá zákon, řeší problémy státu. Jediná cesta z této slepé uličky je v první řadě řešit to, co kraji ze zákona přísluší, a státu ponechat, co jeho jest. V opačném případě čeká náš kraj smutný výhled stagnace až úpadku právě v oblastech, kde by kraj měl plnit svoje základní funkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Derner - profil

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): A opět se to nešafne...

16:21 Havlíček (ANO): A opět se to nešafne...

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu