Dolínek (ČSSD): Zlevnění ročních kuponů na MHD budeme konzultovat s Vídní

01.12.2014 18:14

Náměstek primátorky a radní pro oblast dopravy Petr Dolínek řeší záměr snížení ceny ročního kuponu na MHD ze 4 750 na 3 650 korun.

Dolínek (ČSSD): Zlevnění ročních kuponů na MHD budeme konzultovat s Vídní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

„Chceme znát podmínky a všechna doprovodná opatření, která realizovala Vídeň v souvislosti se zlevněním roční jízdenky, a proto oslovím představitele rakouské metropole. Na základě těchto konzultací následně upřesníme podmínky i termín zavedení této slevy i v Praze.“

„Zároveň s tím nastavíme způsob, který bude sledovat a vyhodnocovat dopad zlevnění do příjmů pražského Dopravního podniku i ostatních dopravců Pražské integrované dopravy. Po každém čtvrtletí vyhodnotíme aktuální vývoj tržeb a nákladů a vytvoříme rozpočtovou rezervu, která bude sloužit k pokrytí případné vyšší kompenzace dopravcům pramenící z nižších tržeb po zlevnění ročního kuponu,“ uvedl Dolínek. Celkové vyhodnocení se uskuteční přibližně po roce od zlevnění ročního kuponu.

Tento postup vychází ze současných smluv, které Praha uzavírá prostřednictvím organizace ROPID s Dopravním podnikem a ostatními dopravci. Každoročně se k těmto smlouvám připravují a uzavírají dodatky o veřejných službách v přepravě cestujících, které obsahují předběžné odborné odhady nákladů, tržeb a potřebných kompenzací na příslušný rok. V současnosti se tak připravují nákladové kalkulace pro rok 2015.

Právě z uzavřených smluv vyplývá pravidelné čtvrtletní vyhodnocování nákladů, tržeb a poskytnutých záloh na kompenzaci. Vzhledem k systému pravidelnému vyhodnocování bude město průběžně informováno o vývoji nákladů a tržeb z jízdného v hlavním městě a bude na tyto změny připraveno díky vytvořené rezervě reagovat. Konečné roční vyúčtování provozu PID se podle smluv provádí vždy až v březnu následujícího roku. Rok 2015 tak bude vyhodnocen na jaře 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.