Fleischer (SPR-RSČ): Parlamentní politici si vzájemně vyčítají, kdo má větší dotační podvody

16.12.2016 14:58

Politici v minulé i současné vládě jsou čím dál častěji v médiích skloňováni v souvislosti s dalšími a dalšími dotačními podvody, které mají vazbu přímo na členy politických stran v zastupitelských funkcích.

Fleischer (SPR-RSČ): Parlamentní politici si vzájemně vyčítají, kdo má větší dotační podvody
Foto: sprrsc.cz
Popisek: SPR-RSČ - logo

V nejvyšších sférách české politiky jsme zvyklí za posledních 25 let na ledacos. Mnohé už ani nepřekvapí každodenní zprávy o dotačních podvodech, které jsou spojeny s politickými stranami a konkrétními politiky ve vládě a v parlamentu, či v krajích a obcích.

Při zasedání pléna Poslanecké sněmovny, jsme pak občas u televize pobaveni nad hádkami mezi ČSSD, ODS, TOP 09 a ANO.

Jeden druhému vyčítá a připomíná ”tamty miliardy” a ”tamty předražené kruhové objezdy” a ”tamta bedna od vína se sedmi miliony” a ”tamten tunel Blanka” a divák nabývá přesvědčení, že krade v podstatě každý, kdo vlastní hlasovací kartičku Poslanecké sněmovny nebo krajského zastupitelstva.

Nebudu tu vyjmenovávat jednotlivé kauzy od počátků od PPF přes Pandury, Gripeny atd.

Z poslední doby jsou však patrné kauzy, které vytvářejí v podstatě rozklad dnešní dolní komory parlamentu ale i vlády.

Na mnoha zpravodajských serverech jsme měli možnost se dočíst o vyjádření současného ministra financí za ANO Andreje Babiše adresované na premiéra Sobotku za ČSSD. 

Server Aktuálně CZ uvádí Babišova slova: ”Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nese za chování svých spolustraníků v dotační kauze ROP Severozápad odpovědnost, byl tehdy prvním místopředsedou ČSSD”

Sobotka se však snaží udržet v pozici premiéra a hází horký brambor na své spolustraníky na úrovni krajů. Na toto reagoval ministr Babiš slovy: "To si určitě nemyslím, že je v pořádku, co říká pan Sobotka. Byl u toho, když se na ROP tohle korupční chování dělo, protože v té době byl prvním místopředsedou ČSSD. Takže za chování svých spolustraníků nese odpovědnost."

Dotační podvody se s Českou republikou táhnou od doby vlády Petra Nečase a jeho ODS, kdy se ztrácely miliardy korun v předražených zakázkách, které byly přidělovány lidem, blízkým ODS. Tehdy hřímal Bohuslav Sobotka z opozice, že je třeba ukončit tuto vládu a zamezit ostudě, kterou má Česká republika v EU v souvislosti s dotačními podvody. Volič se zaradoval, že přijde doba poctivé vlády a snad i teskně pohleděl na rozsáhlou výstavbu bytových jednotek ve švédském Stockholmu, kde se z dotací staví domy a komunikace pro veřejnost a korupce je minimální stejně jako dotační podvody. Občan se těšil na nové volby poté, co vládu ODS a TOP09 ukončil zásah policie.

Avšak po volbách přišla krutá a mrazivá sprcha pro všechny důvěřivé voliče ČSSD. Po zvolení v říjnu se až do ledna nedělo v podstatě nic, kromě handrkování ANO a ČSSD s KDU-ČSL o místa ve vládě a Sněmovně. Okamžitě po nástupu této vlády s tříměsíčním dohadováním, nastala další facka voličům – poslanci si zvýšili platy jako první věc v pořadí. Ovšem facka voliči to nebyla zdaleka poslední. Takřka denně slýcháme nové věci ve starých kauzách kolem ODS ale i nové kauzy politiků ČSSD, tedy těch, kteří tolik křičeli něco o poctivosti.

Policie v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad obvinila 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Velkou část z nich tvoří hodnotitelé projektů. Mezi obviněnými jsou nynější předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil, bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera a dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD).

Premiér Sobotka si však stále myje ruce a drží se premiérského křesla. Má nyní jiné starosti, potřebuje prosadit škrty v sociální oblasti a jak známo, snižuje ty příjmy obyvatel, které jsou exekučně nezabavitelné a zvyšuje ty příjmy obyvatel – minimální mzdu, které jsou soukromými exekutory zabavitelné a jaksi nám v tom všem plave a snad si už začíná uvědomovat, že konec, velmi podobný konci vlády minulé, se kvapem blíží. Pohyb mezi lobbisty a zájmovými skupinami začíná Sobotkovi poněkud přerůstat přes hlavu.

Dalo by se říci, že tedy ministr Babiš je tím spasitelem, jenž je křišťálové čistým, ale…

Z nedávné doby ještě pamatujeme, kdy Finanční úřad v Pelhřimově dostal podnět, aby přezkoumal, zda při převodu farmy Čapí hnízdo z Agrofertu ministra financí Andreje Babiše (ANO) na jeho děti nebyl porušen zákon proti praní špinavých peněz.

Později se psalo, že úřednice ministerstva financí, která v Bruselu vyzvídala informace o vyšetřovaní farmy Čapí hnízdo, nakonec povýšila. Kvůli kauze přitom čelila kárnému řízení. Na ministerstvu naopak zřejmě skončí oba nadřízení, kteří na její aktivitu upozornili. Napsal to server Neovlivní.cz.

Stejně jako v případě rozkrádání dotací za vlády TOP09 a ODS se v Bruselu řeší stejný problém, avšak s politiky ČSSD a také samotného ministra financí Babiše a jeho Čapího hnízda. Farma patřila skupině Agrofert ministra financí Andreje Babiše, policie a Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) vyšetřovali okolnosti udělení evropské dotace farmě.

Kdyby se byť i jen stín podobného podezření objevil na saku kteréhokoliv politika například ve výše zmiňovaném Švédsku, nebyl by už Babiš ministrem financí, ba nebyl by už Sobotka premiérem a dokonce by skončila dávno celá vláda i sněmovna.

A volič? Ten se opět upíná na další následné křišťálově čisté spasitele a po zklamání z ODS a ČSSD a ANO glorifikuje další miliardáře – Okamuru, který už 3 roky sedí ve Sněmovně a zatím se k ničemu neměl možnost dostat a mnozí voliči toužebně očekávají spásu v nových stranách v jejichž čele stojí zase – miliardáři – spása národa v podobě rádoby budoucího prezidenta Horáčka, který zbohatl na hazardu v podnikání se společností Fortuna.

Do popředí se dere strana Svobodní v jejímž čele stojí Radim Smetka, jehož otcem je Petr Smetka, pravomocně odsouzený na 12 let za účast v kauze H-System. Co na to říct?

Když slyším z tribuny sněmovny spílat Miroslava Kalouska z TOP09 na adresu ANO, nebo ČSSD a později slyším Sobotku či Babiše vracet rány kauzami z minulosti rozdávání milionů vymyšleným společnostem za éry ODS a TOP09, tak nevím, zda si tito politici dělají legraci vzájemně ze sebe, nebo z nás voličů, jde-li o vášnivé vyčítání kdo si nakradl víc, nebo o snahu vytvořit z reálných kauz zmatek a posléze vše smést pod kobereček. A kdo to zaplatí? Máme přece lepší výběr daní a EET si začala osvědčovat, tvrdí nezávislá Česká televize.

Každá ze stran manipuluje svojí částí policie. ČSSD zrušila ÚOOZ a vyhodila Šlachtu, Babiš poštval GIPS na policisty, kteří instalovali odposlechy v Čapím hnízdě za účelem zjištění pozadí kauzy dotačního podvodu s Čapím hnízdem ministra Babiše. Do toho se nám brání šéf vlády Sobotka, že nenese odpovědnost za páchání trestné činnosti členů jeho strany v nejvyšších funkcích ve státě na úrovni krajů. A jako další facka následuje, během toho kradení nahoře a utahování opasků dole, rozkladu policie a ostudy v EU a ještě aby toho nebylo málo tak dá Sněmovna voliči najevo, že je vlastně vůbec nikdo a nic nezajímá a 9.12 v 13:30 si odhlasovala vánoční prázdniny až do 9. ledna 2017 a tečka. Vlastně pardon – ještě ne tečka. Před prázdninami si stačili poslanci sobě a ministrům a prezidentovi zvýšit platy o další tisíce korun, kde rozdíl navýšení je roven polovině běžné mzdy obyčejného pracujícího. Facek jako much od vlády, paralmentu a všech stran, které v současné vládě i v té minulé seděly a sedí za peníze nás všech. Veselé vánoce voliči a daňoví poplatníci.

Zatímco běžný občan řeší kde vezme po exekuci na dárky pro děti a na jídlo a fakturu za elektřinu, vládní a parlamentní politici na očích všech spolu zápasí, kdo že to v naší zemi dává dotacím z Evropské unie nejvíc na frak. Řekl bych, že shora uvedené strany jsou z pohledu českého voliče, ale i úředníka EU, který rozhoduje o dotacích, zcela a navěky nevolitelné a pevně doufám, že si na to všichni lidé v ČR příští rok vzpomenou. Informace o dotačních skandálech v kauzách ROP i Čapího hnízda a mnoha dalších, jsou snadno zatím dohledatelné na internetu, než je začne likvidovat Chovancovo kybernetické komando a jak se říká – kdo maže, ten jede – bude se mazat a mazat. Jen doufám, že jediné co nebude už možné mazat bude med kolem úst v období předvolební kampaně, kdy aktéři podvodných kauz s dotacemi a jejich straničtí představitelé nám opět budou vykládat, jak je třeba vše ztransparentnit a zajistit proti korupci a rozkrádání.

Karel Fleischer
Místopředseda SPR-RSČ

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…