Gajdůšková (ČSSD): Daně. A co za ně?

28.09.2014 13:44

Často slýchávám nářky nad výškou daní, nad tím, že jsou nepřiměřeně vysoké a hodně témat se točí kolem daňové optimalizace. Znám však i podnikatele a podnikatelky, kteří platí daně bez mrknutí oka a říkají - ano, platíme daně, protože víme, že bez nich by stát nemohl fungovat. Nejásáme, ale jsme zodpovědní podnikatelé a chceme hrát fér.

Gajdůšková (ČSSD): Daně. A co za ně?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Klíč ke spokojenosti občanů = státní servis

Nedávno se odehrály volby ve Švédsku – vyhrála naše partnerská strana, která se před desítkami let významně podílela na vývoji takzvaného „skandinávského modelu“. Tam jde o to, aby ve státu – vlastně jako servis jeho občanům – fungovala řada věcí: zdravotnictví, sociální zabezpečení, školství, strukturální politika, ochrana prostředí a řada jiných sektorů. Jsou to právě daně, které tuhle funkčnost podmiňují. Občané s takovým zajištěním existence jsou pak spokojenější, ale hlavně také výkonnější. Produkce, inovace, to vše je pak plodem fungujícího státu.

Nedávno jsem v Senátu spolupořádala konferenci právě o onom skandinávském modelu. Zajímala nás struktura tamní společnosti, která způsobila, že v kontextu skandinávských poměrů je i velmi nízká zátěž korupcí. Tento příklad jasně ukazuje, že daně něčemu slouží, a pokud je systém dobře nastavený, není problémem výše daní, ale efektivita nasazení rozpočtových prostředků. V České republice se o realizaci něčeho podobného teprve snažíme.

Pouhé primitivní počítání mincí vede do pekla

Chtěla bych, abychom nebyli zemí dravého kapitalizmu, který nebere ohledy a má své oběti. Měli bychom se spíše snažit o sociální tržní hospodářství, které má větší vnitřní soudržnost. Sociální demokracie právě na této perspektivě pracuje a uplatňuje ji v nové vládě. Bude to ovšem ještě hodně práce. Průpovídky našich zdánlivých liberálů, třeba o „dni daňové svobody“ jsou nesmyslné. Svoboda vzniká tak, že nikdo netrpí existenčním tlakem. I malé dítě dobře ví, že primitivní počítání mincí i v pohádkách vede do pekla a že za prachy si štěstí nekoupíš.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Gajdůšková - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

8:14 Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice SPD.