Grulich (TOP 09): Hnojiště žádné právní normy neporušuje

03.05.2021 21:24

Otevřený dopis k Petici za ochranu vodního pramene v Rokoli

Grulich (TOP 09): Hnojiště žádné právní normy neporušuje
Foto: top09.cz
Popisek: Jan Grulich

Seznámil jsem se se situací skladiště polního hnoje, které se nachází cca 140 metrů od studny na pozemku Ing. Václava Kubíčka.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

Prostřednictvím svého asistenta jsem v kontaktu s panem Kubíčkem a oceňuji jeho občanskou angažovanost i to, že využívá všech legislativních možností k tomu, aby ochránil svůj zdroj pitné vody. Vzhledem k tomu, že v Janově v minulosti došlo ke znečištění studní dalších obyvatel, naprosto rozumím jeho obavám.

Zároveň jsme mluvili také s předsedou představenstva Podorlického zemědělského družstva v Ohnišově panem Václavem Ryšavým, který nám sdělil, že hnůj pochází ze stájí s hlubokou podestýlkou, a má tak vyšší obsah sušiny, a hnojiště bylo oboráno, aby se zamezilo úniku hnojůvky.

K celé situaci se rovněž vyjádřil inspektor ÚKZÚZ Ing. Vladimír Mitas, který vytvořil protokol o kontrole, v němž konstatuje, že – ač je v havarijním plánu uvedeno, že na uvedeném pozemku se uložení hnojiv nedoporučuje – nedochází k žádnému porušení legislativy. Ke stejnému závěru došel i vedoucí Odboru životního prostředí na Městském úřadě v Dobrušce Ing. Tomáš Seidl.

V současnosti tedy z mého pohledu s danou věcí nelze víc dělat, protože hnojiště žádné právní normy neporušuje. Celou situaci jsem ale připraven dále monitorovat. Vzhledem k tomu, že pan Ing. Kubíček bude dělat pravidelné rozbory kvality vody, můžeme při zvýšeném výskytu amoniaku ve vodě podniknout další kroky – otevřít jednání s PZD Ohnišov o přemístění hnojiště, případně se začít bránit soudní cestou. Budeme mít totiž jednoznačné argumenty o tom, že hnojiště vodní zdroj skutečně poškozuje.

Co se týče pramene u poutního místa v Rokoli, ten je od hnojiště vzdálen zhruba 400 metrů. Dnes jsme celou věc konzultovali ještě s odborníky na životní prostředí a ochranu vody. Telefonicky jsme mluvili i s inspektorem Ing. Mitasem, který nám potvrdil, že lze předpokládat, že vzhledem k tomu, že je pramen relativně daleko a hnojiště bude na místě umístěno jen několik dalších měsíců, ke znečištění pramene s vysokou pravděpodobností nedojde. Nelze to však vyloučit stoprocentně. Právě proto jsem připraven finančně podpořit odběr vzorků tohoto cenného pramene, abychom mohli kontrolovat jeho kvalitu v čase, a byli tak připraveni na situaci reagovat v případě indikace znečištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…