Haas (ODS): Žádný stát na světě nikdy nezajistí stoprocentní tajnost volby

24.01.2024 14:07

Projev na 88. schůzi Poslanecké sněmovny 24. ledna 2024 ke korespondenční volbě

Haas (ODS): Žádný stát na světě nikdy nezajistí stoprocentní tajnost volby
Foto: ODS
Popisek: Karel Haas

Snažím se odpovídat na všechny otázky, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, zazněly tady dvě otázky přímo na mě k family votingu - to je otázka tajnosti voleb - a pak znova ještě to zmocňovací ustanovení. Tak k family votingu a tajnosti voleb. Je to nejpodstatnější právní bod projednávaného sněmovního tisku. Teď se omlouvám, že budu lehce odborný, ale nebojte, vidíte, že nemám před sebou počítač, nemám dokumenty.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí

Věřím, že právníci v tomto sále potvrdí nebo si to dohledají, že judikatura českého Ústavního soudu, Evropského soudu pro lidská práva, doktrinální odborné názory odborníků, se v otázce tajnosti shodují v jednom zásadním principu, že žádný stát na světě nikdy nezajistí stoprocentní tajnost volby v každé jednotlivé situaci. To je nemožné, protože potenciálních situací na světě je nekonečno.

Ta otázka tajnosti voleb ve svobodných zemích je postavena na tom, že stát garantuje proceduru, která tu tajnost volby voliči umožňuje. To je otázka tajnosti. Opravdu se podívejte na judikaturu českých vysokých soudů, Evropského soudu pro lidská práva. Jinými slovy, bavme se o tom, jestli ta procedura jako taková - nikoliv o tom, jestli ji "poruší" ten konkrétní volič třeba v rovině family votingu nebo podobných jevů - ale jestli stát nabízí garantovanou proceduru. To je otázka tajnosti.

K těm územním obvodům. Prosím vás, ministerstvo má stanovit... Nechtějme zase ve světě, který se turbulentně mění, aby teď tady ležel návrh územních obvodů, ve kterých budou, nebo nebudou, probíhat v budoucnu jednotlivé volby. O tom je zmocňovací ustanovení, aby ministerstvo dnes předložilo prováděcí předpis.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…