Hamáček (ČSSD): Svoboda a lidská práva nejsou zaručeny zdaleka všem

29.09.2016 9:17

Ve Washingtonu si připomínali odkaz Václava Havla.

Hamáček (ČSSD): Svoboda a lidská práva nejsou zaručeny zdaleka všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Václava Havla, který by se za pár dní dožil osmdesáti let, ve Washingtonu připomínala řada akcí. Ty ukázaly, že na jméno bývalého českého prezidenta Američané nezapomněli. Českou delegaci vedl předseda Sněmovny Jan Hamáček.

O tom, jak vyjímečné postavení má v očích Američanů Václav Havel svědčí už jen samotný fakt, že byla před dvěma lety instalovaná v Capitolu jeho busta, přičemž této cti se mu dostalo jako teprve druhému neameričanovi.

„Václav Havel se stal symbolem pro svobodu a lidská práva, a to zdaleka nejen pro nás, občany České republiky. Je potřeba si jeho odkaz připomínat, protože svět zdaleka není v bezpečí ani nyní, svoboda a lidská práva nejsou zaručeny zdaleka všem,“ řekl ve washingtonském Capitolu předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček na vzpomínkovém shromáždění, jehož se zúčastnil i jeho americký protějšek, předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Paul Ryan, šéfka demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosi a řada dalších významných kongresmanů.

Další akce probíhaly například v budově českého zastupitelstva, u lavičky Václava Havla na Georgetownské univerzitě nebo v sídle Atlantic Council. Měly podobu debat, setkání se studenty spojeného s předáním ocenění za esejistickou soutěž, uvedení hry Protest v podání bytového divadla, výstavy fotografií a podobně.

Programu, který se ve Washingtonu odehrával během tří dnů, se zúčastnil například předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, předseda zahraničního výboru PSP ČR Karel Schwarzenberg, ale i choť bývalého prezidenta Dagmar Havlová, ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, šéf Nadace Václava a Dagmar Havlových Vize 97 Vangelis Zingopis, zpěvák Jaroslav Hutka, fotograf Jiří Jírů, velvyslanec ČR ve Spojených státech Petr Gandalovič i třeba zástupci krajanů.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček se nad rámec vzpomínkových akcí setkal s některými kongresmany, například s Jeffem Fortenberym, s demokraty i republikány. „V současné době Amerikou pochopitelně hýbou nadcházející prezidentské volby. Budou v mnoha ohledech historickými. Bylo velmi zajímavé se setkat se zástupci obou táborů,“ řekl Jan Hamáček.

Další program připomínající odkaz Václava Havla bude pokračovat v New Yorku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…