Hejtman Červíček: Daří se nám v kraji budovat kvalitní systém sociálních služeb

12.03.2024 7:07 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj dokončil první etapu rozsáhlé modernizace budov Barevných domků v Hajnici na Trutnovsku poskytujících služby pro ubytování osob s mentálním či jiným druhem postižení.

Hejtman Červíček: Daří se nám v kraji budovat kvalitní systém sociálních služeb
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Za stavební práce a vnitřní vybavení nové jednopodlažní budovy s kapacitou 36 lůžek a za vybudování objektu pro technické zázemí kraj zaplatil 130 milionů korun včetně DPH. Zahájení druhé etapy investic v Hajnici kraj plánuje na květen letošního roku.

„V posledních třech letech jsme v sociální oblasti zrealizovali mnoho projektů, například domov se zvláštním režimem v Borohrádku, Žacléři či Opočně. Hajnice jsou pokračováním strategie, kdy se věnujeme klientům se specifickými potřebami a dokážeme na ně pružně reagovat s veškerým respektem k jejich mentálním schopnostem. Těší mě, že se nám v kraji daří budovat kvalitní systém sociálních služeb v souladu s nejmodernějšími trendy a klientům tak umožňujeme prožít důstojný život,“ sdělil hejtman Martin Červíček.

Modernizace budov Barevných domků začala odstraněním původních objektů, kdy na jejich místě vznikly dvě nové budovy. „Pro ubytování klientů jsme z provozních důvodů zvolili jednopodlažní stavbu složenou ze tří traktů, kdy v každém je jedno samostatné oddělení s pokoji klientů, společenskými a provozními místnostmi. Druhou novou budovou jsme vyřešili technické zázemí celého areálu. Za veškeré stavební práce v první etapě modernizace Barevných domků jsme z krajského rozpočtu zaplatili 105 milionů korun a vnitřní vybavení přišlo na 8 milionů bez DPH,“ sdělil Pavel Bulíček, první náměstek hejtmana pro investice. 

V budově pro ubytování mají klienti k dispozici 18 dvoupokojů s kapacitou 36 lůžek. Oproti původním 22 lůžkům tak v hlavní budově došlo k navýšení kapacity o 14 lůžek. „Využívat je budou zejména klienti, kteří vyžadují 24hodinový dohled asistentů, nebo vykazují například výraznější pohybové obtíže, a proto je nejenom tato budova, ale celý areál navržen jako bezbariérový. Pro klienty jsme zde také vytvořili prostředí, které se co nejvíce podobné běžnému domácímu prostředí a zároveň respektuje osobnost a práva člověka,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast. V každé ubytovací části je šest pokojů a každý z nich má své hygienické zázemí. Pro snazší přesun klientů pomůže ošetřovatelům stropní zvedací systém. K dispozici jsou také převlékárny s koupelnou pro provedení větší očisty těla, hygienické zázemí pro zaměstnance i místnosti asistentů. Pro celý areál zde poslouží ordinace se sesternou. Tato nová ubytovací budova je propojena pomocí spojovacího krčku s administrativní i provozní budovou.

Druhá nová jednopodlažní budova poslouží jako technické zázemí areálu s dílnami, sklady a garážemi. K využití jsou připravena krytá parkovací stání, k jejichž zastřešení slouží rámový ocelový přístavek s šikmou střechou, dále garáž pro zahradní techniku a místnost s diesel agregátorem, jakožto náhradním zdrojem elektrické energie.

Stavební práce na první etapě začaly koncem roku 2021 a letos v lednu kraj dokončil instalaci vnitřního vybavení. Druhá etapa modernizace by měla začít v květnu 2024, kdy bude hlavní investicí rekonstrukce provozní a administrativní budovy. V rámci kompletní změny interiéru zařízení získá také například novou kuchyň a prádelnu.

Barevné domky Hajnice jsou příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje poskytující sociální služby lidem s mentálním či jiným druhem postižení. Zařízení provozuje také sociálně-terapeutickou dílnu, kavárnu a různé chráněné dílny, kde se jeho klienti mají možnost dále rozvíjet. Pod Barevné domky Hajnice patří také chráněné bydlení v Trutnově a Dvoře Králové nad Labem.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii