Hejtman Hašek: Uctění památky romských obětí tábora v Hodoníně u Kunštátu

25.08.2014 13:40

V Hodoníně u Kunštátu se v neděli 24. srpna 2014 uskutečnilo pietní shromáždění k uctění památky obětí takzvaného cikánského tábora. Památku romských obětí nacistické persekuce zde uctil také hejtman Michal Hašek.

Hejtman Hašek: Uctění památky romských obětí tábora v Hodoníně u Kunštátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Sběrným táborem v Hodoníně u Kunštátu prošlo za války 1300 Romů včetně starých lidí, žen a dětí. Následkem nemocí a špatných životních podmínek zahynulo přímo v táboře více než 200 osob. Ostatní byli převezeni do vyhlazovacího nacistického tábora v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo asi 580 z původních 6000 českých a moravských Romů.

Pietní shromáždění v místě tzv. cikánského tábora v Hodoníně u Kunštátu se koná každoročně jako připomínka 21. srpna 1943, kdy byl z tábora vypraven nejpočetnější transport romských vězňů do vyhlazovacího koncentračního tábora Osvětim II–Březinka. Převážná část Romů z tohoto transportu v Osvětimi zahynula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-jihomoravsky.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.