Hejtman Řihák: Přírodovědné a technické obory jsou dnes velmi potřebné

06.09.2013 5:43

Zahájení projektu „Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem“ již nic nebrání.

Hejtman Řihák: Přírodovědné a technické obory jsou dnes velmi potřebné
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

Rada Středočeského kraje učinila při svém pondělním jednání poslední krok pro získání dotace ve výši 161,4 mil. korun na realizaci projektu „Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem“. Odsouhlasila obsah prohlášení příjemce dotace k tzv. „Rozhodnutí o jejím poskytnutí“, které je vydáno na realizaci projektu pro období od roku 2013 do roku 2015.

Projektový záměr byl Radou kraje schválen koncem dubna letošního roku s cílem uspět ve výzvě Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR č. 44, konkrétně v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Následně byla žádost o dotaci urychleně předložena MŠMT.

„Považuji za velký úspěch, že se nám podařilo tuto záležitost tak rychle dotáhnout k cíli a získat během pouhých čtyř měsíců pro naše školy další finanční prostředky pro zkvalitnění a zatraktivnění výuky. Peníze, které budou využity pro nákup moderního zařízení pro výuku technických předmětů a přírodovědní vědy, bychom sami v krajském rozpočtu těžko hledali. Takto půjdou z prostředků Evropského sociálního fondu (ESF) a ze státního rozpočtu,“ říká hejtman Josef Řihák.

Podpora přírodovědného a technického vzdělávání podle jeho slov patří k prioritám zahrnutým v Dlouhodobém záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ve Středočeském kraji. „Přírodovědné a technické obory jsou dnes velmi potřebné a naši žáci a studenti s nimi budou mít dobré uplatnění na trhu práce,“ doplnil hejtman a upřesnil, že realizací projektu nedojde pouze k vybavení škol moderními zařízeními pro výuku předmětů zaměřených na techniku a přírodní vědy, ale zároveň by se mělo vzdělávání v těchto oborech propojit mezi středními a základními školami. Navíc projekt podporuje i tzv. mimoškolní volnočasové aktivity, zaměřené na podporované odborné oblasti.

Celkem pro realizaci projektu získal kraj dotaci ve výši 161, 4 mil. korun a bude z ní financováno 22 projektových záměrů - 20 krajských a dvou soukromých škol. „Příprava projektových záměrů přitom nebyla jednoduchá, protože bylo nutné skloubit potřeby škol při pořizování vybavení a projektové aktivity jak mezi středními školami, tak se základními školami. Odbor školství proto vyhlásil volnou soutěž, do které se mohly přihlásit střední školy z území Středočeského kraje se svými záměry. Konzultacemi s MŠMT pak byly vybrány projektové záměry, které se staly součástí projektové žádosti,“ přiblížil průběh přípravných prací středočeský hejtman.

„Věřím, že školy, které se do projektu zapojily, dokáží vzbudit v našich žácích a studentech, ale i v jejich rodičích zájem o oblasti studia i o profese, které náš kraj potřebuje,“ řekl závěrem hejtman Řihák. Udržitelnost aktivit bude ve středních Čechách pokračovat další 3 roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii