Holodňák (Piráti): Transparentní chod MÚ Žatec zamezí manipulaci s výběrovými řízeními

23.08.2014 12:27

V nedávné době žateckým předvolebním podhoubím zatřásla kauza zatýkaní na Městském úřadě. Pirátská strana po volbách prosadí opravdu transparentní výběrová řízení pomocí Internetové aukce, která bude on-line dostupná k nahlédnutí veřejnosti.

Holodňák (Piráti): Transparentní chod MÚ Žatec zamezí manipulaci s výběrovými řízeními
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

V nedávné době žateckým předvolebním podhoubím zatřásla kauza zatýkaní na Městském úřadě. Pirátská strana po volbách prosadí opravdu transparentní výběrová řízení pomocí Internetové aukce, která bude on-line dostupná k nahlédnutí veřejnosti. Zadávání zakázek bude přísně podléhat taktéž veřejné kontrole. Výherce zakázky pak bude muset transparentně a na Internetu zveřejňovat, jak konkrétně s danou sumou v realizaci projektu naloží. Piráti chtějí v rámci zastupitelstva v Žatci působit jako postrach korupce a politických obchodů.

8. srpna 2014 byl v poutech odveden úředník Městského úřadu Žatec M. R (http://zatecky.denik.cz/zpravy_region/urednik_zatec_policie_zakazky_20140812.html). Dosud není známo, z čeho má být M. R. obviněn, média k případu prozatím mlčí. Veřejným tajemstvím v Žatci však je, že M. R. měl údajně manipulovat a ovlivňovat malá výběrová řízení.

„Místo jakýchkoliv soudů, na které nemáme bez informací a spravedlivého soudu právo, bychom voličům rádi připomněli, že ať se již v současnosti s výběrovými řízeními manipulovalo, či ne, Pirátská strana si jako jeden z hlavních programových cílů vytyčuje zprůhlednění chodu radnice a opravdu transparentní výběrová řízení; to budeme prosazovat v zastupitelstvu,“ uvedl Radek Holodňák, místopředseda žateckých Pirátů.

Piráti tak do voleb vyráží s programem, jehož cílem je zavedení aukčního systému pro zakázky. Na základě jasně stanovených parametrů a maximální stanovené částky se v aukci přihlásí se svou nabídkou firmy. Na jednotlivé nabídky budou moci firmy reagovat, čímž budou nucené slevovat zkvalitňovat své služby, aby obstály v konkurenci. Celá aukce bude on-line přístupna veřejnosti v reálném čase. Firma, která zvítězí v aukci a vyhraje zakázku, bude s veřejnými penězi od Města Žatec hospodařit na transparentním účtu, na kterém si každý občan dohledá do poslední koruny všechny náklady vzniklé při realizaci zakázky. Veřejná kontrola znemožní zásah úředníků do rozhodování o tom, komu bude zakázka ušita na míru či komu připadne. Transparentní radnice Žatci může ušetřit nemalou částku.

„Česká pirátská strana je na principu transparence a zodpovědného nakládání s veřejnými penězi postavena a průhledná výběrová řízení prosazuje již od svého vzniku. Nemáme v plánu na tom nijak slevit, i v Žatci je to jádro našeho politického programu. Ať už to s M. R. dopadne jakkoliv, volby do žateckého zastupitelstva se konají 10. a 11. října 2014. Volte s rozumem,“ dodává Holodňák. Pirátskou kandidátku do voleb v Žatci vedou Schmidt, Holodňák, Konečný
a Kranda.

Kompletní program a kandidátka viz http://www.zatecvolipiraty.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Holodňák - profil

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.