Honusek (STAN): Starostové, zamysleme se a najděme těch pár stokorun na euroklíč

27.03.2016 16:29

Mezinárodní projekt EUROKLÍČ už více než dvacet let efektivně pomáhá lidem se sníženou schopností pohybu ve vyspělých evropských zemích. V ČR byl projekt ve své kategorii oceněn titulem: „NEJVÝZNAMNĚJŠÍ POČIN ROKU 2007“.

Honusek (STAN): Starostové, zamysleme se a najděme těch pár stokorun na euroklíč
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Dlouhodobým cílem projektu je zajistit osobám se sníženou schopností pohybu na celém území ČR rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení (např. výtahů, svislých a schodišťových plošin apod.) tím, že budou tato zařízení osazena jednotným Eurozámkem a osobám se zdravotním postižením budou na základě průkazu ZTP nebo ZTP/P distribuovány univerzální Euroklíče. Prostřednictvím Sítě mateřských center v jednotlivých krajích budou Euroklíče dlouhodobě zapůjčovány rodičům dětí do tří let a seniorům a osobám krátkodobě zdravotně indisponovaným budou Euroklíče půjčovány přímo ve veřejně přístupných budovách (např. u obsluhy, na recepci, vrátnici apod.).

Jak jsme na tom v Moravskoslezském kraji? V současné době je euroklíč instalován jen na dveceti třech místech ve 13 městech a obcích našeho kraje a to je velmi málo. Nejvíce míst s přístupem pomocí euroklíče je v Bruntále a v Ostravě po pěti místech. Na dvou místech je namontován v Havířově a Frýdku-Místku a po jednom pak ve Studénce, Třinci, Hlučíně, Hrabyni, Karviné, Hostašovicích, Českém Těšíně, staré Vsi u Rýmařova a Frýdlantu nad Ostravicí.

Hlavní roli by v rozšiřování této služby měly plnit města a obce a jimi zřizované organizace provozující  sportovní, kulturní a společenská zařízení a příkladem by měla jít i orgány státní správy.

Starostové, zamysleme se najděme ve svých rozpočtech těch pár stokorun na zjednodušení potřeb osob, které si to jistě zaslouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii