Horská (KDU-ČSL): Současná podoba zákona o dětských skupinách vylívá s vodou z vaničky tisíce dětí

23.07.2014 11:50

Senátoři vrátí zákon o dětských skupinách do Sněmovny

Horská (KDU-ČSL): Současná podoba zákona o dětských skupinách vylívá s vodou z vaničky tisíce dětí
Foto: kdu.cz
Popisek: Senátorka Miluše Horská

Senát má dnes na programu jednání také vládní návrh zákona o poskytování péče o dítě v dětské skupině. Ten po velmi bouřlivém jednání a s mnoha pozměňovacími návrhy schválila sněmovna 20. června. Ihned se zvedla vlna kritiky ze strany občanských iniciativ a poskytovatelů předškolní péče. Předmětem kritiky je pasáž zákona definující dětskou skupinu tak široce, že povinnostmi a nároky na dětské skupiny nesmyslně zatěžuje jakékoliv pravidelné sdružování dětí. Senátoři z klubu KOD - KDU-ČSL a nezávislí a klubu Starostové a Ostravak chtějí vrátit zákon s pozměňovacími návrhy do Sněmovny a ukazují na to, jak důležitá je role Senátu při opravování kvapné práce poslanců.

Účelem zákona mělo být rozšíření možností předškolní výchovy dětí. V současné době legislativa počítá s provozem mateřských školek, s poskytováním předškolní výchovy podle živnostenského zákona a dále jsou alternativní možnosti, které právní řád zatím nepokrývá, příkladem jsou tzv. lesní mateřské školky. Nový zákon ale definuje dětskou skupinu jako jakékoliv pravidelné setkávání dětí. Do zákona by tak spadaly i kluby pro předškolní děti ve vyloučených lokalitách, mládežnické spolky, např. při Českém svazu ochránců přírody, mohou být ohroženy i pravidelné aktivity dětských oddílů, dílničky a další. Nikdo z nich by nebyl schopen zákonné nároky splnit.

„Současná podoba zákona vylívá s vodou z vaničky tisíce dětí. Je to ukázka velmi nekvalitně odvedené poslanecké práce. V Senátu navrhujeme pozměňovací návrh, který do zákona vnese princip volitelné registrace. Kdo má zájem stát se dětskou skupinou garantovanou a zvýhodněnou státem, zaregistruje se dle zákona. Ostatní budou moci fungovat dále. Tím na ně připadnou všechny nároky a zároveň také výhody, jako je možnost daňového odpočtu. Je třeba si uvědomit, že smyslem zákona bylo nabídnout rodičům další alternativu a vyjít vstříc ve slaďování pracovního a rodinného života. V tomto prorodinném duchu zákon podporuji, jsem však zásadně proti tomu, aby likvidoval aktivity, jako jsou lesní školky, které dnes fungují bez problému,“ říká Miluše Horská, místopředsedkyně Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…