Hradecký (Svobodní): Vinařský socialismus. Proč se musejí vinaři povinně skládat na Ondřeje Gregora?

11.09.2017 15:50

V podnikání se už snad ani nedá najít oblast, kterou by české úřady pod tlakem zájmových skupin nebo v rámci konání všeobecného dobra nedusily regulacemi. Více než přeregulovanou oblastí je vinařství.

Hradecký (Svobodní): Vinařský socialismus. Proč se musejí vinaři povinně skládat na Ondřeje Gregora?
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Jakoby nestačil Svaz vinařů, který za miliony korun od daňových poplatníků chrlí návrhy nových byrokratických předpisů, mj. omezujících zakládání nových vinic[1]. Vláda ČSSD nelenila a před lety založila další instituci s názvem Vinařský fond. Ta si dala za cíl dělat reklamu českému vínu prostřednictvím kampaně "Vína z Moravy, vína z Čech" v čele s hlavní tváří Ondřejem Gregorem Brzobohatým. Neměl bych nic proti tomu, kdyby se na tuhle kampaň složili vinaři dobrovolně. Ve skutečnosti ale vinaři musejí do fondu povinně odvádět poplatek 50 haléřů z každého vyrobeného litru vína. K tomu ještě Ministerstvo zemědělství ročně přihazuje 40 milionů korun a Jihomoravský kraj z veřejných peněz dalších 5 milionů[2].

Tohle mi připadne, jako kdyby Svaz výrobců skla a bižuterie nařídil podnikatelům z oboru platit 1 halíř z každého navlečeného korálku. A povinnost pak odůvodnil potřebou jednotného postupu proti levnější čínské konkurenci.

Samotní vinaři nadávají, že fond utrácí jejich peníze v rozporu se zákonem. Třeba na svatomartinskou kampaň. Podle vinařského zákona totiž může fond pro vlastní potřebu utratit maximálně deset procent příjmů, což fond nedodržuje. Fond vytváří své vlastní kampaně, místo toho, aby poskytoval vybrané peníze na projekty jednotlivých vinařů nebo jejich organizací[3]. V řadě jiných oblastí by už musel někdo čelit obvinění z tunelování, nebo porušování povinností při správě cizího majetku.

Český stát odmítá uvolnit peníze pro zdravotně postižené, některým dokonce pro nedostatek financí zastavuje léčbu, ale do vinařství se sypou peníze po milionech. Další vinařská instituce napojená na veřejné rozpočty se jmenuje Národní vinařské centrum. V roce 2014 se jim podařilo od Jihomoravského kraje vysát 1.657.000 Kč na dotacích[4].

Neobstojí ani argument vinařských socialistů, že dotace a regulace je v zájmu vyšší kvality vína. Jeden z absurdních případů na Hodonínsku: jisté vinařství získalo z Operačního programu Rozvoj venkova 8 milionů korun na zvýšení kvality lahvových vín. To stejné vinařství však zároveň dostalo pokutu od potravinářské inspekce za nadlimitní množství kyseliny citronové[5].

Doufám, že se do Sněmovny dostanou strany, které toto nespravedlivé přerozdělování zruší. Není jediný důvod, aby kdejaký vinařský spolek pobíral dotace a ještě vinaře kasíroval podle velikosti produkce. Takových spolků zřízených vládou je totiž víc i v jiných oblastech a pokud se nám je po volbách podaří odříznout od vežejných penězovodů, naskytne se obrovský prostor ke snížení daní pracujících a zajištění důstojného života zdravotně postižených.

Použité zdroje:

[1] https://mojelahve.cz/clanek/svaz-vinaru-proti-rozsirovani-vinic-v-evrope-55
[2] http://vinarskyfond.cz/wp-content/uploads/2017/05/VZ-Vinarsky-fond-2016-web.pdf
[3] http://www.wineofczechia.com/2016/11/komu-patri-svatomartinske-dil-prvni.html
[4] http://www.vinarskecentrum.cz/download/vyrocni-zprava-nvc-2014_2.pdf

[5] https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/ceska-realita-miliony-z-bruselu-dostavaji-vinari-kteri-jsou-trestani-za-pancovani-vina-15771

Jindřich Hradecký

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!