Janeček (KSČM): "EASI" - Bitva s nezaměstnaností a sociálními podmínkami

16.07.2014 12:28

V ČR je podle oficiálních statistik asi 600 tisíc nezaměstnaných, neoficiálně samozřejmě mnohem více. Chudoba a sociální vyloučení hrozí v Česku až 1,5 miliónu občanům, což je alarmující číslo.

Janeček (KSČM): "EASI" - Bitva s nezaměstnaností a sociálními podmínkami
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Zejména absolventi bez praxe jsou často vyřazeni z pracovního života. Po vysoké škole často míří na úřad práce a čelí sociálnímu vyloučení. Ono je těžké tu praxi vůbec získat, když není v podstatě kde, protože ji skoro každý zaměstnavatel vyžaduje předem. Začít ihned po škole sám podnikat je bez zkušeností velmi obtížné, i když jsou tací, kteří to zvládají a jsou úspěšní. Nezaměstnanost absolventů v zemích jako je Španělsko, Řecko, Chorvatsko přesahuje dokonce těžko uvěřitelných 50 %. Česká republika zatím takto vysokých čísel naštěstí nedosahuje. V současné době, kdy Evropská Unie prochází krizí a nezaměstnanost stoupá do výšin, přichází s programem "EASI", mezi jehož stěžejní cíle patří podpora zaměstnanosti, s tím související sociální začlenění, dále potřebná sociální ochrana, kvalitní pracovní podmínky pro zaměstnance, bezpečnost na pracovišti, důstojnost práce a v neposlední řadě boj proti diskriminaci na základě pohlaví. Podstatou je boj proti chudobě a zlepšení pracovních podmínek. V tomto programu budou alokovány finanční prostředky ve výši 919,5 mil. eur. Vše se točí kolem tří os. První je PROGRESS - jde o zpracování analýz, sdílení zkušeností a především boj proti nezaměstnanosti mladých lidí a jejich sociální začlenění. Druhou osou je EURES - jde o geografickou mobilitu a podporu přeshraničního partnerství. Třetí osou je Mikrofinancování a sociální podnikání - snadnější přístup k mikroúvěrům. Vzhledem k tomu, že do EU posíláme ročně cca 40 mld. korun ročně, považuji za nezbytné být o těchto programech informován a plně je využívat v náš prospěch.
 
 Ing. Pavel Janeček, KSČM

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…