Jarolím (ANO): V březnu se ve městě změní systém parkovného, řidiči budou zadávat registrační značku

06.03.2023 16:47

Od 6. března 2023 začne ve Dvoře Králové nad Labem platit nový systém placeného parkování. Na parkovacích automatech, které byly vyměněny na přelomu roku, budou řidiči povinni zadávat registrační značku vozidla, nebudou však muset tisknout parkovací lístek, protože kontrola bude probíhat elektronicky.

Jarolím (ANO): V březnu se ve městě změní systém parkovného, řidiči budou zadávat registrační značku
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO)

Parkovné bude možné zaplatit nejen v hotovosti, prostřednictvím SMS zprávy, mobilní aplikací SEJF, ale také platební kartou. Rada města zároveň schválila nový ceník parkovného. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26305 lidí

Novinkou je zrušení parkovacích karet ve stávající podobě. „Také tyto karty budou pouze virtuální, vedené v elektronickém systému, na který je napojena městská policie, a kontrola parkovného bude probíhat na základě zadané registrační značky vozidla při nákupu parkovací karty,“ vysvětluje starosta Jan Jarolím a pokračuje: „Dojde ke sjednocení parkovacích karet pro rezidenty a ostatní občany, nadále však zůstává možnost si zakoupit parkovací karty buď krátkodobé, týdenní a měsíční, nebo dlouhodobé, půlroční a roční.“

Rada města zároveň schválila nový ceník parkovného platný od 6. března 2023. Prvních 30 minut parkování tak bude v místech se zpoplatněným stáním zdarma (i v tomto případě je však třeba do parkomatu zadat kvůli kontrole registrační značku vozidla), za každou další započatou půlhodinu řidiči zaplatí 10 Kč. Tuto zvýhodněnou první hodinu bude však možné využít pouze jednou denně. Jinak to bude v případě platby prostřednictvím SMS zprávy nebo aplikace SEJF, kde platí pouze hodinový tarif: za první hodinu parkování řidiči tedy zaplatí 10 Kč, za každou další započatou hodinu poté 20 Kč.

Upraveny jsou také ceny parkovacích karet. Za týdenní kartu zájemci nově zaplatí 300 Kč, za měsíční 700 Kč, za půlroční 1.300 Kč a v případě roční parkovací karty 2.500 Kč. „Samozřejmě, že parkovací karty, které si občané již koupili, zůstávají v platnosti a budou virtualizovány,“ vysvětluje starosta města Jan Jarolím.

Ke změně parkovného dochází po více než 20 letech, kdy byla stanovena původní pětikorunová sazba za půlhodinu parkování na zpoplatněných stání. „Rozhodli jsme se k tomuto kroku především s ohledem na neustálé navyšování nákladů na provoz a údržbu celého systému,“ říká starosta Jan Jarolím.

I nadále platí, že parkovné nebudou muset hradit např. vozidla přepravující osobu těžce postiženou nebo těžce pohybově postiženou. V tom případě ale musí být automobil viditelně označen parkovacím průkazem.

Nařízení města počítá také se zpoplatněním parkování v Rooseveltově ulici, na náměstí T. G. Masaryka a v Palackého ulici. „Na těchto místech budou parkovací automaty nainstalovány pravděpodobně ve druhé polovině letošního roku. Do té doby zde bude možné parkovat za stejných podmínek jako doposud,“ dodává starosta Jan Jarolím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…