KSČM mluví o triku, kterým chce vláda umlčet důchodce

12.06.2015 13:36

Stanovisko Výkonného výboru ÚV KSČM, schválené na jeho 35. schůzi dne 12. června, k jednorázovému příspěvku důchodcům.

KSČM mluví o triku, kterým chce vláda umlčet důchodce
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

KSČM mohla podporovat některé dosavadní kroky současné vlády, kterými měl být kompenzován pokles reálné hodnoty penzí z doby vlády P. Nečase a M. Kalouska. Důslednější valorizaci penzí však nyní začalo blokovat především hnutí ANO, a to přesto, že ekonomika přechází k vyšším tempům růstu. Původní návrh na rok 2016 valorizace o 200,- Kč měsíčně znamenal alespoň částečnou kompenzaci ztráty od roku 2010. Ministr financí Andrej Babiš ale oznámil, že na to v příštím roce nepřistoupí, chce pokračovat v asociální politice.
     
Výsledek jednání vládní koalice byl, že jako náhradu přiměřenější valorizace vyplatí koncem letošního roku všem důchodcům jednorázový paušální vánoční příspěvek 600 korun. Jde o zastírání pravdy o skutečné sociální politice a populistický krok, který je výsměchem důchodcům. Podle současného zákona, který je pozůstatkem pravicových experimentů, tak vzrostou penze v příštím roce průměrně přibližně pouze o 100 korun. Při výpočtu dalších valorizací nebude samozřejmě tento příspěvek zohledňován.
    
Křivda tak nebude napravena a ztráta na kupní síle důchodů zůstane trvalá. Lze hovořit o triku vládní koalice, kterým chtějí umlčet seniory. S takovým nedostatečným postupem se nelze spokojit. Dále se zvyšuje propastný rozdíl mezi mzdou a důchodem. KSČM podporuje každé zvýšení prostředků pro důchodce. Vánoční příspěvek ale považuje za naprosto nedostatečné řešení, požaduje plnou kompenzaci předchozí ztráty a nadále bude prosazovat změnu valorizačního schématu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…