Kádner (Úsvit-NK): Export - import

01.05.2017 21:20

Pokud zaregistrujeme téma tohoto vydání, kterým je „Export-Import“, představíme si okamžitě dovezené zboží a výrobci samozřejmě zboží z naší republiky vyvezené. Ovšem importovat i exportovat se dají nejen hmotné statky, ale i ideologie, myšlenky, víra, životní styl a podobné statky nehmotné, včetně principů „naší“ demokracie. Pokud k nechtěným statkům hmotným můžeme do cesty postavit normy, technické předpisy, cla a podobné výdobytky moderního byznysu, u nehmotných věcí je to nepoměrně složitější, když společenským vývojem se stala svoboda vyznání a projevů základním právem člověka. O to více je znepokojující skutečnost, že do Evropy, a i k nám, se importují ideologie, které jsou jejich nositelé schopni podpořit všemi prostředky hrubého a zákeřného násilí i za cenu lidských životů, včetně toho svého. Ve světle událostí uplynulého období, kdy numerická úspěšnost atentátníků ve vztahu k jejich obětem je z jejich zvráceného pohledu velmi efektivní, se naskýtá otázka, jak to s tou naší evropskou humanitou, či lépe řečeno pseudohumanitou, ve vztahu k naší bezpečnosti vlastně je. O zamyšlení a odpověď jsme na tuto jednu, pravda asi rozsahem významnou, otázku požádali „našeho“ poslance Parlamentu ČR a předsedu „Výboru pro obranu“ Poslanecké sněmovny, pana Davida Kádnera.

Kádner (Úsvit-NK): Export - import
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec David Kádner

Pane poslanče, řekněte nám spíše více větami - cítíte se u vás na Nové vsi, v Mostě, v Praze, v ČR a v Evropě bezpečně? – bráníme se a ubráníme se náporu ideologií, jejichž cílem je naše hodnoty a nás samé zničit, v lepším případě zotročit?“

Není úplně jednoduché na vaši otázku odpovědět, ačkoliv je samozřejmě velmi aktuální. Bezpečnostní situace v Evropě se za poslední dva roky velmi proměnila a měnit se, bohužel, bude i v dalších letech. Posledních dvacet let jsme tady žili v dojmu, že nám vlastně nic nehrozí. Jako největší ohrožení jsme vnímali loupeže, drobnou kriminalitu nebo napadení ze strany jednotlivců. Stali jsme se lhostejnými vůči tomu, co se nedělo přímo nám. Místo toho, abychom v některých situacích alespoň přivolali pomoc, odvracíme tvář, protože nás se to přímo netýká. To je filosofie zakořeněná ve velké většině lidí a předáváme tento vzor i našim dětem. Tento náš přístup nahrává organizovanému zločinu a teroristickým útokům, se kterými se teď, v době imigrace, setkává Evropa čím dál častěji. A my na to neumíme adekvátně reagovat.

Samozřejmě, máme tu bezpečnostní složky, které by nás měli ochránit. Já si ale stojím za tím, že bez pomoci nás všech to prostě nepůjde. Jako vzor v tomto směru vnímám Izrael, který se před několika lety ocitl ve velmi podobné situaci a dnes mají bezpečnost vypracovanou na takové úrovni, že se k nim jezdí ostatní státy učit, jak na to. Ptáte se, jak je to možné? Každý izraelský občan svým chováním svou zemi vlastně brání. Všímají si krizových situací ve svém okolí a umí na ně reagovat. To je něco, co bychom si měli všichni uvědomit, a pak se v Evropě můžeme začít cítit daleko bezpečněji.

Důležité je samozřejmě také podporovat armádu, mít dostatečný počet vojáků a policistů. Vytvořit pro ně takové materiální a legislativní podmínky, aby nás mohli účinně chránit.

K otázce, zda se cítím bezpečněji na Nové Vsi v Horách, v Mostě anebo v Praze je odpověď jasná. Nejbezpečněji se cítím u nás na obci, lidé tady žijí pořád ještě pospolitě a při problému se semknou. To je něco, co již ve městech schází. A tím se vlastně vracíme k tomu, co jsem říkal na začátku. Lhostejnost je začátkem našeho konce.

Pokud půjdeme ještě dál a budu porovnávat, zda se cítím bezpečněji u nás, v Čechách, anebo v Evropě, pak určitě u nás. Je to zásluha našich úžasných a ve světě oceňovaných vojáků a policistů, cením si zkušeností nasbíraných na zahraničních misích. Jako Česká republika z toho můžeme do budoucna jen těžit.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s magazínem TEMA, vydávaného Okresní hospodářskou komorou Most (vydání na téma "IMPORT - EXPORT")

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…