Karamazov (ODS): Mají obce mít šanci zkrotit cizojazyčnou reklamu?

21.04.2015 16:16

Ulice plné reklamních nápisů pouze v angličtině, němčině, nebo ruštině se možná stanou minulostí. Sněmovnou projednávaný návrh novely zákona o reklamě má totiž umožnit obcím stanovit na svém území povinnost doplnit cizojazyčnou reklamu o češtinu. V budoucnu by to mohlo najít využití také v Pardubicích.

Karamazov (ODS): Mají obce mít šanci zkrotit cizojazyčnou reklamu?
Foto: ods.cz
Popisek: Simeon Karamazov

Plno cizích nápisů?

Současné ekonomické problémy Ruska dočasně zakryly skutečnost, že Pardubice jsou po Praze a lázeňských městech nejčastější destinací nejen pro ruskojazyčné turisty, ale též různé podnikatele i emigranty. Třída Míru či Pernštýnské náměstí by se při opětovném hospodářském oživení na východě Evropy mohly zaplnit nápisy v ruštině, nebo jiném cizím jazyce.

Zatímco u Pardubic se stále pohybujeme v teoretické rovině, jiná města již řeší stížnosti svých občanů zejména na ruské, německé a anglické reklamní materiály a poutače. Ty někdy doprovází případy možné diskriminace českých zákazníků. Poslanecký návrh proto má podporu Karlových Varů, Prahy, Děčína, ale také Hradce Králové a lázeňských měst.

Cizojazyčné reklamy jsou však pouze důsledkem jiných jevů. Nařízení obcí by tak mohla pomoci v turistických centrech nebo u sporných míst, přidání českých nápisů do reklamy by však nic neřešilo u neintegrovaných jazykových a národnostních menšin. Spíše naopak by vznikla záminka k průchodu latentní xenofobie a zhoršení vzájemných vztahů.

Těží z turistů

Představitelé dotčených obcí dobře vědí, že těží ze zahraničních turistů a podnikání využívajících cizojazyčnou reklamu. Lze tak věřit, že budou s touto pravomocí nakládat s maximální rozvahou.

Proto má novela zákona přinášející v některých případech užitečný, ale rozhodně výjimečný nástroj, mou podporu. Koneckonců, jednou se může hodit i v Pardubicích.

prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr.
poslanec PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!