Kohoutová (ODS): Žádná sKarta fungovat nebude

08.08.2013 16:52

Řeč na 57. schůzi PS PČR dne 8. 8. 2013.

Kohoutová (ODS): Žádná sKarta fungovat nebude
Foto: modrenoviny.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kohoutová

Dámy a pánové, já vám možná jenom v rychlosti řeknu, že koncept chráněného účtu nemá nic společného s sKartami, se systémem sKaret. Ty půjdou úplně pryč, ty budou zrušeny, žádná sKarta nebude fungovat. A ten princip, který je o chráněném účtu, není nic jiného, než že dobrovolně u jakékoli banky si člověk, který pobírá dávky, může libovolně zřídit svůj účet, který znamená, že má ochráněny ty dávky, které mu tam jdou, ty peníze.

Je to i v souladu s konceptem chráněného účtu, který je stavěn na záměru Evropské komise, zavést novou směrnici o platebních účtech, které počítá se zavedením tzv. začátečnického účtu sociálního, který je zadarmo.

Další věc, kterou bych tady ještě jenom rychle chtěla doplnit, je, že ten náš pozměňovací návrh kumuluje dávky mobility, ne jednou za měsíc výplatu, které jsou náročné pro stát, protože teď všechny ty náklady platí stát, ale jsou kumulovány do, tuším, dvou výplat. A to považuji za velmi důležité, protože potom také lidi se zdravotním postižením volali. A my nechceme nic jiného, než to vrátit do druhého čtení a dát ty dva návrhy dohromady, s vámi se všemi o nich diskutovat a dát dohromady vhodný kompilát, domluvit se na tom. Je možné toto stihnout. Základem je, zrušit systém karet sociálních systémů. To zajisté.

Ale pokud se tady vždycky bavíme o tom, že máme jakési problémy s exekucemi, tak tohleto lidem, kteří jsou nejchudší, kteří berou sociální dávky, tak to jim prostě chrání zablokování toho účtu. Zablokování toho účtu. Nic jiného to není.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…