Koskuba: Dýmkařské soutěže versus zákon

07.08.2017 16:24

Odpověď ministra zdravotnictví na interpelaci ve věci možnosti konání dýmkařských soutěží ze dne 31.7.2017.

Koskuba: Dýmkařské soutěže versus zákon
Foto: Archiv JK
Popisek: Primář a bývalý poslanec Jiří Koskuba

Dovoluji si reagovat na Vaši písemnou interpelaci ve věci: Možnosti konání dýmkařských soutěží, a to v souvislosti s novým zákonem č. 65/2017 Sb. o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který nahradil od 31. května 2017 zákon č. 375/2009 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. K Vaší interpelaci sděluji následující:

Předně je nutno připomenout, že cílem nové právní úpravy bylo mimo jiné posílení ochrany zdraví před expozicí tabákovému kouři, a to bez ohledu na to, zda tabákový kouř vzniká při kouření cigarety nebo dýmky.

Souhlasím s Vámi, že výroba dýmek a sběratelství, které má v České republice tradici, jak ve svém dopisu uvádíte, jistě odsouzeníhodné nejsou. Nicméně s pořádáním dýmkařských soutěží je třeba upozornit, že kouření dýmek má negativní vliv na zdraví stejně jako kouření cigaret a jiných tabákových výrobků určených ke kouření a rozhodně se tedy nejedná o zdraví prospěšnou záležitost.

Jedná-li se o místo konání dýmkařských soutěží (včetně mistrovství České republiky v pomalém kouření dýmky v pomalém kouření s mezinárodní účastí), podobně jako zákon č. 379/2005 Sb., ani nový zákon č. 65/2017 Sb. výjimku v pořádání dýmkařských soutěží ve vnitřních prostorech vybraných typů míst, kde je kouření zakázáno, neupravuje. Výjimku z uplatňování zákona tedy udělit nejde.

Typy míst, kde je kouření (včetně používání dýmek) jsou stanoveny v § 8 zákona č. 65/2017 Sb. Podle § 8, odst. písm. j) se kouření zakazuje mimo jiné i ve vnitřním zábavním prostoru, jako je kino, divadlo, výstavní a koncertní síň a sportovní hala, a dále v jiném vnitřním prostoru po dobu konání kulturní a taneční akce. V této souvislosti si dovolujeme zdůraznit, že soutěž v pomalém kouření dýmek může mít aspekty kulturní akce. Jedinou výjimkou, kde je možno kouřit dýmky, avšak vodní, jsou vnitřní prostory provozoven stravovacích služeb (§ 8, odst. 1, písm. k).

V tomto kontextu je důležité rovněž zmínit, že pro účely zákona č. 65/2017 Sb. se vnitřním prostorem rozumí podle § 2 písm. j) „vnitřní prostor stavby podle § 2 odst. 3 stavebního zákona, s výjimkou dočasných staveb“.

Pokud by tedy dýmkařská soutěž byla pořádána v kulturních prostorech či v provozovně stravovacích služeb, kouření není zákonem zakázáno v těch částech, které nenaplňují definici vnitřního prostoru uvedenou výše (např. uvnitř dočasné stavby, případně venkovní areál).

Z výše uvedeného vyplývá, že současná právní úprava pořádání dýmkařských soutěží nevylučuje.

Převzato z Profilu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…