Koudelka (ČSSD): Hovory od bazénku - O moravanství i Katalánsku

01.10.2017 16:51

Zdeněk Škromach si k Hovorům od bazénku pozval rektora vysoké školy Zdeňka Koudelku. Oba jsou Moravané a hovořili o moravanství, Katalánsku i Skotsku.

Koudelka (ČSSD): Hovory od bazénku - O moravanství i Katalánsku
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

K moravské národnosti se při sčítání lidu 2011 přihlásilo přes 630 000 osob. Demokratický stát má respektovat svobodu volby národnosti. Je paradoxem, že Slovensko uznává moravskou národnost a její příslušník je členem slovenské Rady vlády pro národnostní menšiny, zatímco pražská vláda toto odmítá.

V případě Katalánska se španělský stát snaží bránit své území, ale v demokracii je referendum legitimním nástrojem vyjádření vůle obyvatel. V demokracii je obtížné, aby stát trvale držel území, kde jej většina obyvatel odmítá a chce stát svůj. To lze jen státním násilím. Právo národa na sebeurčení bylo u vzniku československého státu v roce 1918 i při federalizaci Československa 1968.

O to více je třeba ocenit britskou vládu, která roku 2014 umožnila referendum o samostatnosti Skotska a předem slíbila respektovat jeho výsledek. Británie se poučila ze svých dějin, kdy zjistila, že násilím si ani velmoc neudrží území, kde ji nenávidí - ať již to byla vzpoura amerických osad, v Irsku či v Indii.

Video najdete ZDE.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.