Krnáčová (ANO): Přijďte si posedět. Praha testuje nové lavičky a koše

10.07.2017 13:09

Praha vybírá nový městský mobiliář: lavičku, odpadkový koš a stojan na kolo. V designérské soutěži porota vybrala tři finalisty, kteří nyní dodali prototypy svých výrobků. Ty jsou nově osazeny v areálu IPR Praha u Karlova náměstí. Po dobu příštích tří měsíců může každý přijít a otestovat si je.

Krnáčová (ANO): Přijďte si posedět. Praha testuje nové lavičky a koše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová

„U mobiliáře je velmi důležitá funkčnost, ale protože svým vzhledem poměrně značně určuje i ráz veřejného prostoru, je podstatná i estetická stránka,“ říká primátorka Adriana Krnáčová. „Proto nové lavičky a koše vybíráme v mezinárodní designérské soutěži. Budu ráda, pokud si občané přijdou nový mobiliář osobně vyzkoušet.“

V soutěži se vybírá nejlepší návrh jednoho setu městského mobiliáře: lavičky, koše a stojanu na kola. Účastníci dodali prototypy mobiliáře 27. června. „Kvůli pravidlům anonymní designérské soutěže zatím nemůžeme říci, kdo jsou autoři návrhů,“ vysvětluje ředitel IPR Praha Ondřej Boháč. „Definitivního vítěze porota vybere v říjnu 2017.“

Podoba mobiliáře má vycházet z charakteru a historie pražského prostředí a citlivě dotvářet působení pražských ulic a náměstí. Silný designerský koncept by neměl být na překážku uživatelské příjemnosti. Počítá se s tím, že mobiliář se bude používat na reprezentativních i běžných veřejných prostranstvích. Prvky budou umisťovány v ulicích, náměstích a parcích převážně v historickém jádru a širším centru Prahy.

Podkladem pro designérskou soutěž, kterou město Praha za pomoci Institutu plánování a rozvoje vyhlásilo v září loňského roku, byl podrobný průzkum současného stavu mobiliáře. Analýza poukázala na největší nedostatky vybavení pražských ulic: mobiliář je často zanedbaný, nevhodně umisťovaný a esteticky nekvalitní.

Institucí, které mobiliář ve městě umísťují a spravují, je hned několik. Nemají však vyjasněné kompetence a obvykle se vzájemně nekoordinují. Na některých místech se tak o něj nestará nikdo, a jinde se zase zbytečně shlukuje: kupříkladu na I. P. Pavlova najdete rovnou 4 různé typy košů hned vedle sebe. Právě nesourodost jednotlivých typů mobiliáře je další závažný problém. „Zjistili jsme, že jen v širším centru Prahy je neuvěřitelných 72 typů odpadkových košů. Z toho 48 v Pražské památkové rezervaci,“ říká ředitel IPR Praha Ondřej Boháč. „Jsme rádi, že se Praha rozhodla městský mobiliář vybírat v mezinárodní soutěži.“

Na podzim 2017 pak porota vybere definitivního vítěze. Vedle zástupců města zasednou v porotě například Claude Brulhart, designér města Ženeva pro mobiliář a veřejný prostor, známí čeští designéři Eva Eisler a Jiří Pelcl, stejně jako architekt Petr Hájek. S vítězem soutěže Praha uzavře licenční smlouvu. Následně bude vybrán dodavatel, který společně s autorem nejlepší sady vytvoří výrobní dokumentaci pro sériovou výrobu.

„První prvky by se v ulicích mohly objevit v létě 2018,“ uvedl Ondřej Boháč. Nahrazeny budou nejprve ty nejproblematičtější lavičky a koše. S výměnou se začne v centru města a návazných částech, postupně pak v celém městě. Neznamená to ovšem, že v celém městě bude jen unifikovaný mobiliář: pro specifická veřejná prostranství bude i v budoucnosti možné navrhovat mobiliář na míru. Rozhodně také nebudou mizet historické či jinak kvalitní prvky městského mobiliáře.

Lavičky, koše a stojany najdete v zahradě IPR Praha na adrese Vyšehradská 57. Vstup do areálu od Karlova náměstí zavírá přibližně v 18:00, vstup z Vyšehradské je otevřen nepřetržitě. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…