Kučera (TOP 09): Účtenková loterie je sázka na závist

13.12.2016 11:41

Společně s elektronickou evidencí tržeb se rozběhl web finanční správy, na kterém může občan nahlásit neplatnou účtenku, případně její nevydání, a to zcela anonymně.

Kučera (TOP 09): Účtenková loterie je sázka na závist
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

Co se bude dít v následujících měsících, je zcela jasné. Na webu se objeví hlášení od konkurenčních podniků i od bývalých zaměstnanců, mnozí web využijí na vyřizování vzájemných účtů a objeví se i plno recesistů, kteří těmi nejbizarnějšími hlášeními web doslova zahltí.

Tzv. udavačským webem to ale nekončí. Připravuje se účtenková loterie, která má ještě zvýšit zájem o to, aby zákazník od provozovny, a v dohledné době i od dalších profesí, požadoval vydání účtenky z jejich elektronické pokladničky a účtenku si také odnesl. Na účtenku totiž bude možné po registraci vyhrát nejrůznější ceny.

A jaké účtenky budou zvýhodněny? Podívejme se do studie, ze které ministerstvo financí vychází v přípravě EET a tedy i účtenkové loterie. Zvýhodněny budou ty účtenky, které budou obsahovat chybu, nebude na nich správný fiskální identifikační kód nebo na nich budou nesprávné údaje. Těmto účtenkám říká MF „žolíky“ a budou, podle jeho studie, zařazeny do slosování samostatně s tím, že se jejich držitelům dramaticky zvýší pravděpodobnost výhry. Na tyto účtenky bude také možné uplatnit výherní bonus (vyšší výhra). Jak píše MF, tímto se dosáhne zvýšeného zájmu na získání takových chybných účtenek a vyhledávání provozoven, které jsou více než rizikové.

Upřímně, z něčeho takového už skutečně běhá mráz po zádech. Platit daně je povinnost a jejich neplacení je trestný čin. Je ale elektronická evidence tržeb tou správnou cestou, která v Česku narovná podnikatelské prostředí? To rozhodně ne. EET společnost pouze ještě více rozdělí, to už si snad uvědomuje většina z nás.

MICHAL KUČERA, POSLANEC TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…