Kupka (ODS): Kompenzace obcím ve výši 1250 Kč na občana zachraňuje plánované investice

13.08.2020 17:34

V těchto dnech putují na účty měst a obcí finanční prostředky, které mají podle nedávno přijatého zákona obecním a městským rozpočtům kompenzovat pokles daňových výnosů.

Kupka (ODS): Kompenzace obcím ve výši 1250 Kč na občana zachraňuje plánované investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

„Už od dubna jsme myšlenku podpory obcím a krajům jako poslanci za ODS prosazovali, protože bylo jasné, že útlum ekonomiky a i vládou zvolený způsob výplaty bonusu živnostníkům může zkomplikovat jejich investice. I s pomocí senátního pozměňovacího návrhu se nám to v červnu podařilo. Pokud by totiž komunální rozpočty přišly o významnou část daňových příjmů, zastavily by se z nich hrazené investice, které z velké části realizují právě české a často i lokální firmy,“ říká kandidát na středočeského hejtmana a poslanec ODS Martin Kupka.

Kompenzace ve výši 1 250 korun na každého obyvatele obce a města sice nepokrývá pokles daňových příjmů měst a obcí kompletně, ale bezpochyby starostům a zastupitelům uvolňuje ruce a zachraňuje klíčové investice, které by bez těchto dodatečných zdrojů byly ohroženy.

„Projíždím v těchto dnech na kole obce a města v našem kraji a bavím se se starosty a zastupiteli, kteří jednoznačně říkají, že nebýt prosazené kompenzace, musely by být zastaveny nebo by se vůbec nerozběhly rekonstrukce komunikací. V několika obcích mi řekli, že zvažovali pozastavení plánované výstavby školy a narazili jsme také na obec, pro kterou by propad příjmů znamenal fatální problém pro výstavbu vodovodu. To jsou jasné důkazy, že kompenzace pomáhá naprosto klíčovým a životně důležitým investicím a je pro mě důkazem, že jde o velmi důležitou pomoc k rozběhnutí ekonomiky,“ dodává Martin Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách