Láska: Zelení chtějí omezit vliv takzvaných politických podnikatelů

11.10.2013 9:57

Zelení zprůhlední politiku a mají návrh, jak zastavit politické trafiky.

Láska: Zelení chtějí omezit vliv takzvaných politických podnikatelů
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

Politici Strany zelených (SZ) se zavázali, že na sobě dobrovolně uplatní protikorupční zákony, i když jiné strany budou bránit jejich přijetí. Mimo transparentního financování strany jde o zpřístupnění veškerých informací o jejich práci v Poslanecké sněmovně online. „Veřejný elektronický diář poslance“(1) bude přístupný na internetu pro každého a bude obsahovat informace o všech schůzkách lobbistické povahy i o legislativní činnosti daného poslance.

Iniciativu Václava Lásky, lídra kandidátky Strany zelených ve Středočeském kraji, představil dnes její autor společně s předsedou Zelených Ondřejem Liškou na tiskové konferenci. K projektu se k dnešnímu dni připojila i většina ostatních kandidátů Zelených.

„Cílem je zprůhlednit politiku a omezit vliv takzvaných politických podnikatelů. Na jejich vrub jdou často zbytečné a předražené veřejné zakázky. Dost bylo drahých Pandurů nebo nesmyslných IT zakázek v Lesích ČR,” uvedl Václav Láska. Šedou zónu politiky nastiňuje stránka vytržená z deníku neznámeho poslance, která je k nahlédnutí na www.nakoupenyposlanec.cz

„Jako protikorupční aktivista jsem po poslancích chtěl, aby si vedli veřejně přístupné deníky. Odmítali to s tím, že to nejde. Že prý je to legislativně i organizačně náročné. Já jim budu chtít jako poslanec na svém příkladu dokázat, že jsou to jen výmluvy a že to jde, když se chce,“ dodal Láska.

Zelení na konferenci zároveň prezentovali další ze série návrhů protikorupčních opatření – změnu systému dosazování do dozorčích rad společností se státním vlastnictvím. Podle předsedy Ondřeje Lišky chybí především koncepce vlastnické politiky státu v podobě závazného dokumentu, transparentní zveřejňování smluv a výročních zpráv či průhledný systém nominace členů do výkonných a kontrolních orgánů. Strana zelených ve svém návrhu využila podrobné analýzy EPS.

„Neprůhledné obsazování zásadních postů ve státních či polostátních podnicích a malá kontrola nakládání s veřejnými prostředky tamtéž je zásadním problémem, který nás ročně stojí miliardy korun. Jako Strana zelených jednoznačně odmítáme tzv. “trafiky”, které dnes politici poskytují vysloužilým členům svých stran a dalším spřízněným ‘kamarádům’. Předkládáme návrh na systémovou změnu, která takovému jednání do budoucna zamezí. Ne, pane Nečasi, Kalousku a další - “trafiky” nejsou normální. Je to handl a ten nemá v politice co dělat,“ říká Ondřej Liška.

Strana zelených dlouhodobě prosazuje balík protikorupčních opatření(2), která by omezila vliv lobbistů na politické strany, zprůhlednila systém jejich financování a ochránila oznamovatele korupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy