Laudát (TOP 09): Máme se rozhodovat mezi zákonem špatným a ještě horším

22.12.2014 12:31

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 12. 2014

Laudát (TOP 09): Máme se rozhodovat mezi zákonem špatným a ještě horším
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně, já tady za TOP 09 dneska chci říct jedno. Máme se rozhodovat mezi zákonem špatným a ještě horším. Senát mírně novelu zákona vylepšil, nicméně prostě pro nás jak ten původní návrh, kde jsme hlasovali proti, tak i senátní verze je nepřijatelná. Tudíž TOP 09 bude hlasovat, ať už bude průběh hlasování jakkoliv, byť ze dvou koaličních stran slyším, už tady zaznělo, že se jim líbí senátní návrh, takže si ho asi prohlasujete.

Co se týká vlastního přístupu. Pan ministr financí tady něco zkusí a potom - vypustí to do světa, když náhodou někde dostane přes prsty, což se teď stalo v Senátu, a nestalo se to jenom v tomto případě, ale stalo se to v několika dalších případech, tak vlastně se jakoby ani nemrkne, nehne brvou a prostě jakoby se nic nedělo a zase to obrátí, jako že je to také v pořádku. Já nevím, jak dlouho ještě budeme pokusnými králíky, že si koalice ani není schopná se svojí většinou v senátu sjednat dohodu, předjednat ty zákony tak, aby v tomto rozsahu to nebylo. Protože to už tady o tom budeme zasedat permanentně, pokud tedy bude legislativní smršť ze strany vládní koalice. Ona zaplať pán bůh ještě zase velká smršť nebyla, byť už tam budou za chvíli sedět pánové a dámy celý rok. A myslím si, že to o něčem vypovídá. Tady vidíte přesně skutečnou legislativní kvalitu Ministerstva financí. Některé resorty už jsou totálně rozvalené, jako doprava, ale zase veřejně se nic neděje. Mediálně se nic neděje, jako kdyby tam pan Prachař téměř rok neseděl.

My jsme byli v minulém volebním období ze strany opozice a zejména sociální demokracie velice tvrdě napadáni, když v roce 2011 ve snaze čelit krizi, která se navyšovala, zvětšovala každým dnem, každou hodinou, jsme chtěli ucpat díry, kterými teklo do příjmů do rozpočtu České republiky. Takže se trefilo také skutečně ke konci roku období, kdy jsme byli nuceni svolat Sněmovnu. Tady jsme za to byli zcela nemilosrdně až brutálně zkritizováni předsedou sociální demokracie panem premiérem Sobotkou, tehdy z postu samozřejmě opozice. A pokud byste si vytáhli stena z toho období, tak byste se nestačili divit, jak tvrdě účtoval s koalicí, kterou nazval zombie, došlo tam i na slova o rozdrcených lebkách, načež tedy ve stenu je napsáno: smích z řad poslanců ČSSD. My se při rozdrcených lebkách - jednak já tady toto výrazivo používat nebudu, ale my se smát nebudeme a už vůbec ne v adventním čase.

A z té části, kterou bych vám tam - jenom pár vytržených vět z úst dnešního premiéra: Tyto návrhy nebyly předjednány a nebyly ani dohodnuty s parlamentní opozicí. O těchto návrzích zákonů nebylo a neproběhlo žádné jednání s vládními stranami s Českou stranou sociálně demokratickou. My jsme přesvědčeni jako sociální demokraté, že takto závažné změny v klíčových veřejných systémech v naší zemí by měly probíhat v diskusi. A další a další tyto věty.

Když to vezmete přes kopírák, myslím si, že my jsme v ještě méně komfortní situaci, ale my jsme v politice, a my musíme leccos vydržet. Ale pan Babiš, pan ministr financí, tady přiznal, že vlastně ten návrh ze Senátu je lepší, že je přijatelný. Takže on vlastně když sem předkládá primárně své zákony, tak sám jim zřejmě nevěří.

A nevím, jak dlouho vám bude trvat, aby došlo k jakémusi předjednání na všech úrovních, aby klíčové zákony mohly platit. Samozřejmě že jste dostali podnikatele do nepříjemné situace. A to není krize, stále ještě je dvouprocentní nebo dvaapůlprocentní růst ekonomiky. Zase nevědí, co budou dělat po prvním lednu. Nebo možná to posunete kvartálně, některé změny. Takhle to skutečně nejde. Můžou média psát a říkat cokoliv, toto je skutečný obraz fungování vaší koalice. Bohužel až některé z těchto novel schválíte, tak začnete přicházet na to, že nejsou funkční, že způsobíte řadu škod. Proti tomu peníze za ušetřený papír budou nickou proti tomu, co způsobíte za škody na odvodech daní, na efektivitě výběru, a tak dál, a tak dál.

Takže na závěr znovu opakuji stanovisko TOP 09, nepodpoříme ani jednu z těch verzí zákona. Věřím tomu, že kdybyste ji v odborné veřejnosti mezi podnikateli podrobili tvrdé diskusi, anebo vůbec diskusi, tak byste možná přišli s třetí, čtvrtou, pátou variantou. Přece tenhle národ jsou pokusní králíci. Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…