Linek (Soukromníci): Umění versus svědomí

18.08.2017 13:46

V poslední době se objevují v médiích články o tzv. revizi soch a památníků v Praze. Terčem většiny útoků se stává okřídlený lev na Klárově, památník Čs. letců RAF v období II. světové války. Tedy jedněch z mála hrdinů poslední doby, co kdy Česká, potažmo Československá republiky měla.

Linek (Soukromníci): Umění versus svědomí
Foto: archiv LL
Popisek: Ladislav Linek (Soukromníci)

Pro mne jako tzv. „obyčejného člověka“, jak se dnes s oblibou používá, se jedná o jeden z nejsrozumitelnějších památníků (lev jako znak české země a křídla jako perutě královského letectva). Lev vypadá skutečně jako krásný lev a myslím si, že v tomto parku určitě nikomu nepřekáží, nehledě na to, že byl postaven za peníze britských občanů jako vděk za hrdinské činy našich letců.

Jak ostře toto kontrastuje z mnohdy nerozpoznatelnými obludami placenými (a možná přeplácenými) z veřejných peněz, o kterých se musí mluvit jako o „nejvyšším“ umění pokud se člověk nechce před tzv. „odbornou“ veřejností znemožnit. Já ale zatím takto uvažovat nechci. Trochu mi to připomíná pohádku „Císařovy nové šaty“. Korunu všemu nasadila paní Eliška Kaplicky svým prohlášením, které bylo otištěno v novinách, že za vlády ANO nebude stavba Kaplického knihovny (blobu) žádným problémem. Z toho je zřejmé, že i architekturu lze zneužít k politickým cílům.

V umění a architektuře je velmi těžké určit, co je dobré a co ne. Každému se totiž líbí něco jiného. A nic na to nezmění ani sebevětší a sebelepším vzdělání v oboru. Trochu mi to začíná připadat jako za bolševika, kdy jedině Strana věděla, které umění je dobré a které špatné. Bohužel dnešní svět přestal celkově používat zdravý rozum a tohle je jen střípek, který to dokazuje.

Ladislav Linek
1. místopředseda Strany soukromníků ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.