Ludvík (ČSSD): Nedovolíme snižování rozsahu veřejné dopravy

30.09.2014 13:54

Rozvoj dopravní infrastruktury s důrazem na zvyšování rozsahu veřejné dopravy je jednou z priorit sociální demokracie. V souladu s tím, proto prosadíme vyšší mzdy zaměstnancům Dopravního podniku o 3,5 procenta i zahájení výstavby trasy metra D.

Ludvík (ČSSD): Nedovolíme snižování rozsahu veřejné dopravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf motolské nemocnice a kandidát na senátora Miloslav Ludvík z ČSSD

Soustředit se také budeme na dokončení rozestavěných staveb, pokračování výstavby Městského vnitřního okruhu, zprovoznění tunelového komplexu Blanka i trasy metra A.

Pro cestování po městě by měla být pro Pražany MHD první volbou. Proto hromadná doprava musí nabízet kvalitu, komfort, spolehlivost a čisté prostředí. Pro ČSSD je proto jasnou prioritou její podpora a další rozšiřování, a to nejen prostřednictvím stavby linky metra D, ale také budováním tramvajových tratí a stabilizací pozice Dopravního podniku jako poskytovatele služeb v oblasti veřejné dopravy. Sociální demokracie proto nepřipustí, aby v Dopravním podniku došlo k privatizaci či restrukturalizaci, která by vedla k rozprodávání majetku i propouštění zaměstnanců. V opačném případě by poskytování služeb bylo vážně ohroženo. V souladu s důrazem, který klademe na rozvoj veřejné dopravy, navrhneme zvýšení mzdy zaměstnanců Dopravního podniku hlavního města Prahy o 3,5 procenta nad rámec kolektivní smlouvy. To odpovídá stejnému zvýšení, o kterém  rozhodla vláda v případě platu státních zaměstnanců.

Toto navýšení mzdy představuje částku zhruba 150 milionů korun ročně, což je realistické a v souladu s rozpočtovými možnostmi DP.

Naší snahou je, aby Dopravní podnik byl prosperující a fungující společností se stabilní finanční situací. Nesouhlasím proto s návrhem bývalého primátora Svobody a ODS, aby se rozpočet DP v příštím roce snížil o 600 milionů korun. Tohoto snížení lze docílit pouze propouštěním zaměstnanců, omezováním dopravy a rušením spojů. To je pravý opak toho, co chce ČSSD. Návrh ODS je hrubě nezodpovědný.

Jak jsem již zmínil, jednou z dopravních priorit pro nás představuje zahájení výstavby trasy metra D, která by měla více než 180 tisícům Pražanů z lokalit Krče, Lhotky, Libuše, Nových Dvorů, Písnice a přilehlých oblastí zajistit nejen rychlejší, ale také kvalitnější a pohodlnější spojení do centra města. Se stavbou, která by dle aktuálních propočtů a cen roku 2013 měla stát okolo 46 mld. korun, chceme začít v následujícím volebním období.

Nová trasa D, jejíž stavba by měla trvat zhruba pět až šest let, zároveň uleví i lince C a stane se alternativou k trase vedené Nuselským mostem, který musí dříve či později projít zásadní rekonstrukcí. Bez linky D by v takové situaci dopravní systém zcela zkolaboval. Proto sociální demokracie vždy prosazovala variantu samostatné linky D s přestupem ve stanici Pankrác. Toto řešení je nejen v souladu s územním plánem, ale i preferovanou variantou schválenou Dopravním podnikem. Varianta, která počítá s vytvořením odbočky z trasy C ve stanici Pankrác, by znamenala nejen vyšší investiční náklady, ale také delší intervaly pro cestující. Plánovaný interval pro samostatnou linku ve špičce činí 200 sekund, na odbočce by šlo o 360 sekund. To je téměř o celé tři minuty delší interval.

Sociální demokracie se chce v prvé řadě soustředit na zajištění financování stavby metra D. Investice se nesmí jakýmkoliv způsobem dotknout peněženek Pražanů a město neúnosně zadlužovat. Financování by proto mělo být zajištěno především z evropských fondů a vzhledem k významu stavby, která bude sloužit nejen Pražanům, se předpokládá i spoluúčast státu. Jsem si jistý, že v současné vládě tato stavba jistě podporu najde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…