Lukša (TOP 09): Současná krize imigrace postrádá racionální debatu

27.08.2015 17:31

Veřejná debata kolem imigrantské krize je stále jedním z hlavních témat posledních dní a zjevně ještě dlouho zůstane.

Lukša (TOP 09): Současná krize imigrace postrádá racionální debatu
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

Už kvůli tomu, že vrcholná politická reprezentace Evropské unie nepřichází s nějakým řešením či účinnými opatřeními, které by mohly nekonečnou vlnu běženců z Afriky či Asie zastavit. Problém spočívá také v tom, že jedna strana veřejného sporu, jež je občas vymezována pojmem „sluníčkáři“, označuje jiné názory automaticky za xenofobní či rasistické. Tímto způsobem reálně rozumnou debatu nad problémem velice devalvuje a uráží tak mnoho občanů, kteří problém neberou na lehkou váhu a mají oprávněný strach o budoucnost naší společnosti. Téma tak ponechávají o to více opravdovým extrémistům a hochštaplerům. Jejich negativní přístup ke svobodné diskuzi je proto potřeba odmítnout. Jako hlavní problém označují zastánci běženců údajnou šířící se xenofobii mezi českými občany. Problém v proudu nelegální imigrace v neustále se navyšujících počtech, je netrápí. Prý budou imigranti přínosem do naší kultury. Jakým přínosem ale pro naši kulturu mohou být, ukázaly už i zkušenosti s generacemi imigrantů ve Francii, Británii či Švédsku. Od snahy primárně využít štědrý sociální systém evropských zemí, snahu měnit zvyky a hodnoty ke svému obrazu po reálné bezpečnostní riziko a hrozby. Dalším zvláštním argumentem bývá, že jsme přece v minulosti z východního bloku také mnohdy emigrovali a mohli jsme být rádi, že nás západní země přijaly. Tudíž je náš momentálně odmítavý postoj prý sobecký. Takové srovnání je skutečně úsměvné a zjevně účelové. Jednak naši občané emigrovali v podstatě do stejného historicko-kulturního prostoru, kde se snažili být přínosem společnosti. Zadruhé masové měřítko i v časovém horizontu je neskutečně nesrovnatelné. Faktem je, že proud imigrantů nebude mít konec, dokud nepřistoupíme v rámci pudu sebezáchovy k razantním opatřením. Současné debaty o tom, kolik která země přijme uprchlíků, spíše povzbuzují nekalý převaděčský byznys k další činnosti.

Vzhledem k vážnosti situace není uzavření hranic pro imigranty, zásadní a aktivní trestní postih převaděčského byznysu či zrychlená azylová řízení ničím xenofobním, ale naopak, odpovědnou politikou v zájmu budoucnosti vlastních států. Všechny státy by si měly naopak uvědomit, že dodávání zbraní a střeliva do zemí původu, odkud imigranti pocházejí, jenom tuto situaci eskaluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.