MPSV: Od 1. listopadu začne platit smlouva mezi Českou republikou a Ruskou federací

15.08.2014 5:20

O sociálním zabezpečení

MPSV: Od 1. listopadu začne platit smlouva mezi Českou republikou a Ruskou federací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

8. srpna 2014 proběhla v Moskvě výměna ratifikačních listin ke smlouvě mezi Českou republikou a Ruskou federací o sociálním zabezpečení, která byla podepsána 8. prosince 2011 v Praze. Smlouva tak začne platit od 1. listopadu tohoto roku. Smlouva mezi Českou republikou a Ruskou federací o sociálním zabezpečení je standardním dvoustranným instrumentem, který upravuje otázky sociálního zabezpečení pracovníků migrujících mezi ČR a RF a je založen na moderních zásadách mezinárodní úpravy.

Nahradí původní dohodu z roku 1959 se Sovětským svazem, která byla pro svou zastaralost v roce 2008 vypovězena. Smlouva stanoví mimo jiné pravidla pro určení příslušnosti dotčených osob k placení odvodů na sociální pojištění a rovněž pravidla pro přiznání a výpočet sociálních dávek pracovníkům, kteří pracovali na území obou smluvních stran.

Jde zejména o důchody, dávky v nemoci a mateřství, dávky při pracovních úrazech a nemocech z povolání a přídavky na děti. Vztahuje se na doby získané ještě před jejím vstupem v platnost.

Pro občany Smlouva přinese především garanci rovnosti nakládání při odvodech pojistného a snadnější přístup k uvedeným dávkám, zvláště důchodům. Pro splnění potřebné doby pojištění pro nárok na důchod se budou doby pojištění/zaměstnání v obou státech sčítat a důchod pak přizná každá smluvní strana v poměrné výši odpovídající dobám získaným v jejím sociálním systému.

S cílem respektovat právní jistoty a očekávání občanů migrujících mezi oběma státy ještě za platnosti dřívější dohody z roku 1959 obsahuje Smlouva i specifickou úpravu o hodnocení dob pojištění získaných v obou státech do konce roku 2008. Pro české podniky smluvní úprava přinese zejména vyloučení povinnosti dvojích odvodů na sociální pojištění u svých pracovníků, které na území Ruské federace vysílají, a možnost zachovat jim po dobu až dvou let jejich působení v RF pojištění pouze v českém systému sociálního zabezpečení.

Tím dojde ke zjednodušení a snížení nákladů českých podniků působících na ruském území. Zároveň se Smlouvou vstoupí v platnosti. Ujednání k provádění smlouvy, které stanoví praktické postupy dotčených institucí (na české straně České správy sociálního zabezpečení a úřadů práce), a formuláře dohodnuté pro výměnu informací potřebných pro provádění smlouvy v praxi.

Texty Smlouvy i Ujednání budou zveřejněny ve Sbírce mezinárodních smluv i na webu MPSV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

18:14 Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k Andreji Babišovi a EU.