Marková (KSČM): Cui bono?

27.10.2020 4:31

Reálně hrozí kolaps českého zdravotnictví v důsledku pandemie Covid-19. Vyčleněná lůžka se rychle zaplňují, aktivují se záložní nemocnice, vyčerpaní lékaři a sestry zoufale volají na pomoc dobrovolníky z řad mediků, studentů zdravotnických škol, bývalých zdravotníků i těch, kteří zatím pracují v cizině.

Marková (KSČM): Cui bono?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Čelíme nebezpečí odkladů plánovaných zákroků a vyšetření a tím i ohrožení zdraví a životů pacientů. Není jasné, jestli bude dost lůžkové a personální kapacity pro nezbytnou akutní péči. A právě nyní vrcholí doslova "v záři reflektorů" boj o ředitele VZP. Úměrně tomu, o kolik miliard jde, je tento boj lítější a plný podpásových ran. Současný předseda vlády se nikdy netajil svoji "nechutí " vůči stávajícímu řediteli a občas ho častoval dehonestujícími výroky.

Anketa

Babiš si stěžuje, že lidé dostatečně neomezili svůj pohyb a sociální kontakty. Myslíte, že vy osobně jste omezili pohyb a sociální kontakty dostatečně?

94%
6%
hlasovalo: 15047 lidí

Pan Kabátek nicméně vede největší zdravotní pojišťovnu dobře, vyřešil řadu "kostlivců ve skříni " po bývalém vedení a i díky slušně fungující ekonomice se mu dařilo pojišťovnu stabilizovat. Vrátil VZP dobré jméno a téměř šest miliónů klientů i poskytovatelé zdravotní péče mají jistotu, že tato péče bude uhrazena.

S nástupem D. Šmehlíka do funkce náměstka pro zdravotní péči se ještě zintenzivnila snaha VZP zajistit pacientům co nejlepší péči, i když některé dlouhodobě neřešené problémy českého zdravotnictví nelze řešit odděleně od ministerstva zdravotnictví, zákonodárců, krajů, obcí a měst.

Atmosféra spolupráce, nikoliv konfrontace, ve vedení největší zdravotní pojišťovny, je pro její chod klíčová. Nelze proto akceptovat to, co rozehrála média spolu s neznámým dirigentem, který má "svůj" zájem.

Otázka cui bono? je naprosto namístě. Je načase řešit problém od základu. KSČM nabízí své řešení již od roku 2015: vznik jedné zdravotní pojišťovny s jasnou kontrolou toku veřejných finančních prostředků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.