Michálek (SZ): Platy některých manažerů byly čtyřnásobkem platu hradního kancléře. Chceme to změnit

12.05.2015 18:42

Senát se bude na svém nadcházejícím plénu zabývat návrhem zákona o státním podniku, který zavede výběrová řízení pro obsazování dozorčích rad a statutárních orgánů státních podniků. Návrh vychází z doporučení protikorupční iniciativy Rekonstrukce státu a měl by zabránit přidělování politických trafik. Pod zákonem je podepsána skupina senátorů v čele s Liborem Michálkem.

Michálek (SZ): Platy některých manažerů byly čtyřnásobkem platu hradního kancléře. Chceme to změnit
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Libor Michálek

Návrh zákona počítá s tím, že se pro státní podniky, resp. pro obsazování dozorčích rad a statutárních orgánů, zavede podobný režim výběrových řízení jako ve služebním zákoně. Předloha počítá také se zavedením transparentních pravidel pro odměňování.

„Návrh zákona mělo původně předložit ministerstvo financí, ale zatím jsou k dispozici jen teze, z nichž vyplývá, že si ministr financí chce ponechat rozhodující pravomoci při obsazování výběrové komise. Vzhledem k tomu, že platy některých manažerů byly nehorázně vysoké, považuji tento návrh za zcela oprávněný. Pro představu: platy některých manažerů byly čtyřnásobně vyšší, než plat hradního kancléře, aniž by to odpovídalo ekonomické situaci firmy,” říká Libor Michálek, předkladatel zmiňovaného senátního návrhu zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…