Ministr Brabec: Evropská rada varuje Turecko

14.10.2020 13:23

Projev na 27. schůzi Senátu dne 14. 10. 2020, Informace vlády o výsledcích jednání Evropské rady, které se konalo ve dnech 1. - 2. října 2020.

Ministr Brabec: Evropská rada varuje Turecko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Znovu děkuji za slovo, vážený pane předsedo, vážené senátorky, vážení senátoři. Dovolte mi, abych stručně v zastoupení pana premiéra okomentoval výsledky jednání Evropské rady, která proběhla ve dnech 1. a 2. října letošního roku.

V Bruselu se uskutečnilo mimořádné zasedání Evropské rady, které muselo být o týden posunuto z důvodu karantény předsedy Evropské rady Charlese Michela. Jednání se zabývalo tématy: situace ve východním Středomoří, Bělorusko, konflikt v Náhorním Karabachu a otrava Alexeje Navalného, koordinovaná reakce Evropské unie na pandemii covid-19, vnitřní trh, průmyslová politika a digitální agenda a budoucí vztahy Evropské unie se Spojeným královstvím.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

Delegaci České republiky vedl předseda vlády Andrej Babiš. Nyní stručně ke každému tématu.

Pokud se týká situace ve východním Středomoří, ve čtvrtek odpoledne a večer bylo věnováno právě výhradně otázkám vnějších vztahů, přičemž většinou lídři diskutovali o situaci ve východním Středomoří. V reakci na pokračující nelegální aktivity Turecka. V této oblasti Evropská rada ostře odsoudila porušování suverénních práv Kypru a vyzvala k řešení sporu v souladu s mezinárodním právem. V závěrech opětovně vyjádřila svou plnou solidaritu s Řeckem a Kyprem.

Evropská rada navíc nově vydala jasné varování, že pokud Turecko bude ve svých nelegálních krocích pokračovat, využije Evropská unie všechny své nástroje, které má k dispozici, včetně uvalení sankčních opatření. Pro vládu České republiky je důležité, že vedle výhrůžky sankcemi Evropská rada zároveň přislíbila rozvíjení pozitivní agendy s Tureckem, a to za předpokladu konstruktivního jednání na straně Turecka. Mezi tyto body patří modernizace celní unie, obnovení dialogu na vysoké úrovni či pokrok v obchodních otázkách. Nejpozději na prosincovém zasedání se Evropská rada vrátí k vyhodnocení situace.

Pokud se týká otázky Běloruska, díky shodě na textu k situaci ve východním Středomoří mohla Evropská rada finálně odsouhlasit uvalení sankcí vůči představitelům běloruského režimu, které do této doby blokoval právě Kypr. Následně mohla Rada Evropské unie během pátku prostřednictvím písemné procedury mimořádně rychle přijmout sankční seznam zahrnující celkem 40 osob, které jsou zodpovědné za zfalšování výsledků prezidentských voleb a násilného potlačení demonstrací.

Kvůli odporu některých členských států bohužel na sankční seznam zatím nebyl zařazen prezident Alexandr Lukašenko. Za úspěch České republiky však lze považovat, že na návrh států V4 Evropská rada vyzvala Evropskou komisi, aby vypracovala plán ekonomické podpory pro demokratické Bělorusko, který vnímáme jako potřebný.

Pokud se týká Náhorního Karabachu a Alexeje Navalného, během pracovní večeře Evropská rada diskutovala o otravě ruského opozičního politika Navalného, kdy německá kancléřka podrobně popsala celý případ a navrhla, aby se Evropská rada tématem znovu zabývala na řádném zasedání v říjnu. Vláda České republiky pokus o zabití Alexeje Navalného odsoudila, považuje jej za porušení mezinárodního práva. Česká republika podpořila jednotný postup Evropské unie vůči Rusku i výzvu Evropské rady k nestrannému vyšetření celé události.

Lídři během večeře také jednali o situaci v Náhorním Karabachu, následkem čehož Evropská rada vyzvala k okamžitému ukončení násilí a k jednání a k mírovému urovnání konfliktu bez zásahu vnějších aktérů.

Dalším bodem byla reakce na onemocnění covid-19. Během pátku se Evropská rada věnovala především společnému postupu proti epidemii covid-19 a jejím ekonomickým dopadům. Během diskuze lídři téměř jednomyslně podpořili potřebu lepší koordinace opatření, které členské státy přijímají v souvislosti s omezením dalšího šíření onemocnění covid-19. Panovala shoda na tom, že v rámci boje proti druhé vlně pandemie není záměrem zcela uzavřít ekonomiku, jak to bylo na jaře.

V návaznosti na proběhlou diskuzi Evropská rada ve svých závěrech vyzvala Radu Evropské unie, aby ve spolupráci s Komisí zvýšila své koordinační úsilí a také činnost pro zajištění a distribuci vakcín proti covid-19. Evropská rada se bude k tomuto tématu samozřejmě nadále pravidelně vracet.

Pátým bodem byl vnitřní trh, průmyslová politika a digitální agenda. Zde k tomuto tématu, které bylo původně hlavní, se lídři ale dostali až na konec jednání, a proto diskuze byla bohužel poměrně omezená. Závěry Evropské rady každopádně potvrzují význam dalšího prohlubování vnitřního trhu pro ekonomickou obnovu, v období, kdy Evropa čelí následkům pandemie covid-19, což je pro vládu České republiky samozřejmě velmi důležité, protože vnitřní trh musí být připraven na zelenou a digitální transformaci a musí být konkurenceschopný.

Závěry zdůrazňují potřeby ambiciózní průmyslové politiky, vláda přivítala ambiciózní znění závěrů k problematice jednotného digitálního trhu. Závěry rovněž obsahují výzvu ke koordinovanému přístupu Evropské unie k bezpečnostním výzvám, zavádění sítí 5G. Tento společný postup Česká republika vždy podporovala a prosazovala. Evropská rada se k tématu vnitřního trhu, průmyslové politiky a digitální agendy znovu vrátí na svém jednání v březnu příštího roku.

A konečně vztahy se Spojeným královstvím, kdy zcela na závěr předsedkyně Evropské komise krátce pohovořila o vztazích se Spojeným královstvím, informovala o kroku Komise, která zahájila se Spojeným královstvím řízení o nesplnění povinností vyplývajících z výstupové dohody. K tomuto rozporu dojde v případě, že bude přijat návrh britského zákona o vnitřním trhu Spojeného království. Dále předsedkyně Komise popsala aktuální stav jednání o budoucím vztahu.

Nejsložitějšími otevřenými otázkami jsou nadále zajištění rovných podmínek, mechanismus pro řešení sporů a rybolov. Pro vládu České republiky je prioritou nastavení komplexního a vyváženého ekonomického a obchodního partnerství se Spojeným královstvím s cílem minimalizovat vznik obchodních překážek. Zároveň se ale Evropská unie připravuje i na možný scénář, že se dohody nepodaří dosáhnout. Vláda se i na národní úrovni na konec přechodného období samozřejmě připravuje. Jednotlivé subjekty veřejné správy přijímají potřebná opatření legislativního i nelegislativního charakteru. Vláda České republiky proto vítá, že se lídři tématu budoucích vztahů se Spojeným královstvím budou znovu zabývat na nadcházejícím zasedání. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…